Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Češi podle průzkumu pracují více než před pandemií, častěji z domova

Češi pracují nyní v průměru osm hodin a 22 minut denně, více než před pandemií koronaviru. Běžná pracovní doba je přitom osm hodin. Pracují častěji z domu, home office využívá třetina ekonomicky aktivní populace. Skoro polovina zaměstnanců vnímá, že doma stráví pracovními aktivitami více času než v zaměstnání. Vyplývá to z průzkumu společnosti myTimy mezi zaměstnanci a personalisty.

Navíc má každý čtvrtý Čech pocit, že ho zaměstnavatel během práce z domu vytěžuje mnohem více. Personalisté tuto skutečnost potvrzují, zaměstnanci podle dvou pětin z nich dostávají domů více práce než běžně.

Na 42 procent lidí pravidelně pracuje více než by měli, zejména muži a třicátníci. Čtvrtina zaměstnanců pracuje více jak devět hodin každý den. Personalisté trend většího vytěžování zaměstnanců potvrzují, podle 44 procent z nich pracují zaměstnanci na home office více.

Polovina zaměstnanců navíc doma nedokáže oddělit pracovní a osobní aktivity a pracovní závazky se jim prolínají do celého dne. Největší problémy s tím má generace čtyřicátníků (68 procent), která nejčastěji prolíná svůj pracovní čas s péčí o děti při vzdálené výuce. Efektivnější je z domova necelá třetina zaměstnanců.

Ne každé vedení firmy ale tyto problémy vnímá, nebo aktivně řeší. Každý čtvrtý zaměstnanec má pocit, že se zaměstnavatel v posledním roce méně zajímá o to, jak zvládá každodenní nápor práce, v porovnáním s dobou před vypuknutím pandemie. Zároveň vedení firem minimálně v pětině případů nedostatečně předchází obavám zaměstnanců ohledně jejich pozice a samotné budoucnosti firmy.

Průzkum společnosti Ipsos byl zaměřený na popis postojů zaměstnanců k práci, pracovnímu vytížení a preference ohledně benefitů. Uskutečnil se prostřednictvím online dotazování 550 respondentů se zaměstnáním ve věku 18 až 60 let na začátku prosince 2020. Anketu mezi 50 personalisty českých firem dělala společnost myTimi na začátku prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky práce, průzkum, homeoffice, pandemie covidu-19, Ipsos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi podle průzkumu pracují více než před pandemií, častěji z domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.