Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Do kamene dáváme lidskost. Je to materiál s úžasnými vlastnostmi, říká majitelka oceňovaného kamenictví Jatvar

PR článek

Lidé si často ve spojení s kamenem vybaví pocit chladu a představí hřbitov. Kámen má přitom unikátní schopnost držet teplo a v posledních letech se proto čím dál častěji stává součástí běžných domácností. Špičkou v kamenickém oboru je v jižních Čechách rodinná firma Jatvar, jehož majitelka Markéta Nováková se loni stala českou živnostnicí roku.

Teraso, počeštěný výraz pro terazzo/teraco, představuje umělý kámen z prefabrikované kamenné drti v cementové maltě.

Jatvar vznikl v roce 1990, kdy otec Markéty Novákové koupil v privatizaci pomníkářství. „Devadesátá léta se v našem oboru nesla v monotónním duchu. Kameníci vyráběli téměř výhradně jen hroby a pomníky, všudypřítomným materiálem bylo teraso,” vypráví Nováková.

Od pomníků ke koupelnám

Nový směr nabralo velešínské kamenictví s rokem 1996 a příchodem Markéty Novákové a jejího manžela Pavla do firmy. „Začali jsme se více zajímat o opracování přírodního kamene a poté, co tatínek odešel do důchodu a Jatvar nám předal, jsme se začali naplno věnovat práci se žulou a dalšími materiály,” popisuje živnostnice.

Zatímco zprvu představovaly náhrobky a pomníky drtivou většinu zakázek, během následujících dekád (a zejména posledních let) se práce manželů začala čím dál více stáčet do stavební sféry. „Ačkoliv pomníky tvoří stále těsnou většinu zakázek, běžně děláme kuchyňské desky, obklady koupelen, schody, parapety či krbové římsy. Portfolio využití kamene je velmi široké,” doplňuje Nováková.

Materiál s jedinečnými vlastnostmi

Důvody narůstající obliby kamene jsou jednoduché. „Kámen má skvělé vlastnosti. V první řadě drží teplotu okolí, takže pokud máte ve vyhřívané místnosti kamennou podlahu, nemusíte se bát, že vám budou zábnout nohy,” vysvětluje Nováková.

Není tak pravdou, že by byl kámen studený, ačkoliv ho tak lidé často vnímají. „Naopak. Pokud na kámen například svítí sluníčko, dokáže nakumulovat teplo a zůstane vyhřátý ještě dlouho poté, co se v místnosti ochladí,” dodává.

Kámen je velmi příjemný na dotyk. Na pohled zase působí nesmírně elegantním dojmem. „Velkoformátové kamenné desky navíc nemají spáry. Díky tomu se velmi snadno čistí, což člověk ocení zejména při pravidelné údržbě domácnosti,” vysvětluje Nováková.

Každý kus je originál

Ať už jako doplněk, nebo rovnou vévodící prvek interiéru, je vždy potřeba umístění kamene konzultovat s odborníky. Manželé Novákovi proto s klienty proberou jejich potřeby do detailu. „Snažíme se zákazníkům v maximální věnovat. Vyslechneme si jejich přání, projdeme se po dílně, ukážeme, poradíme, navrhneme řešení,” popisuje Nováková.

Každý kus od Jatvaru je originál. „Neděláme na sklad. Přistupujeme ke každému klientovi individuálně,” dodává podnikatelka.

Na dovolené někdy zamíříme i na hřbitov

Novákovi sledují současné trendy v kamenictví a snaží se držet krok se světem. Každý rok proto jezdí na kamenickou výstavu do italské Verony, kde objevují nové materiály a aktuality z oboru. 

„Kameny si necháváme posílat z celého světa, například z Itálie, Francie, Švédska nebo Indie. Občas vyrazíme za hranice sami. A když už jsme na dovolené, někdy zavítáme na místní hřbitov. Pro inspiraci,” dodává s úsměvem.

Milujeme nevšední výzvy

I přes stále se zvyšující obrat si Jatvar stále udržuje ducha rodinné firmy. „Muž je zkušený kameník a má k sobě několik pomocníků. Když je však potřeba, přiložím ruku k dílu i já,” usmívá se podnikatelka.

Největší potěšení dělají Novákovým nevšední zakázky. „Manžel je velký kreativec a opravdu miluje netradiční projekty. Proto jsme vždy rádi, když nás osloví například architektonické studio nebo přímo klient s novou výzvou,” uzavírá Nováková. „Rádi tak u nás ve Velešíně přivítáme kohokoliv. Ať už s konkrétním nápadem, nebo s žádostí o radu,” vzkazuje.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jatvar, kamenictví, kámen, interiér, použití, pomníky, hřbitovy, materiál, pomník, hřbitov, Jihočeský kraj, teplo, Itálie, Francie, Indie, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kamene dáváme lidskost. Je to materiál s úžasnými vlastnostmi, říká majitelka oceňovaného kamenictví Jatvar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.