Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rozkoš bez rizika pracuje se ženami ze sexbyznysu. Od loňského roku nově i s muži

PR článek

V Jihočeském kraji je přibližně 1300 lidí, které se živí nebo si přivydělávají poskytováním placených sexuálních služeb. Díky třem příhraničním oblastem se jedná o třetí kraj s nejvyšším počtem sexuálních pracovnic. Najdete zde 36 nočních klubů, více jak 140 privátních bytů, kde nabízí sex za peníze asi 180 žen a dalších 100 mužů, kteří se pohybují na různých platformách a aplikacích. Organizace ROZKOŠ bez RIZIKA téměř 30 let pracuje se ženami ze sexbyznysu a nově od roku 2020 i s muži.

Cílem sociální práce je pomoc, podpora a společná snaha najít cestu, jak životní situace lépe zvládat a v ideálním případě jevyřešit. Období pandemie přináší změnu. Provozovny nočních klubů jsou zavřené, sexuální pracovnice jsou bez finančních prostředků a budoucnost nejasná. 

Nutnou změnu přineslo období koronaviru i do sociálních služeb. „Začali jsme řešit úplně jiná témata. Od bezpečnějšího sexu jsme se dostali k online výuce jejich dětí nebo jak nejlevněji uvařit. Nejčastěji šlo o problematiku bydlení a nedostatku jídla pro sebe a své děti. Neustále jsme hledali ubytování, které prostě není, a rozváželi potraviny. Nebýt Jihočeské potravinové banky vůbec si nedokážu představit, jak bychom celou situaci zvládali,“ uvedla Veronika Bílková, sociální pracovnice R-R

Už od loňského roku se napříč sociálními službami mluví o tom, že pandemie nejvíce dopadne na ty nejslabší a nejzranitelnější a důsledky se projeví později. U lidí vznikají dluhy na nájmech a půjčují si živobytí u nebankovních společností. Solidarita lidí, která byla vidět v první vlně pandemie je téměř vyčerpána.

„Neměla jsem co dát dětem k jídlu, brečela jsem zoufalstvím. Napadl mě sex za peníze… rychlé prachy. Vím, že to není nic pro mě, ale neviděla jsem jiné řešení. Koukla jsem na nabídky na internetu a do večera měla 1200 Kč. Bylo mi ze sebe zle, ale cítila jsem úlevu, s penězi jsme vydrželi více jak týden. Narazila jsem někde na odkaz ROZKOŠ bez RIZIKA a zavolala tam. Řekla jsem jim všechno. Bylo super to někomu říct a slyšet, že mi chtějí pomoct. Dostala jsem základní potraviny, pomohli s dávkami, začali jsme řešit alimenty a udělali mi testy na HIV, syfilis a žloutenky. Ulevilo se mi, že jsem nic nechytla. Zachránilo mě to od prostituce,“ říká Marie, klientkah R-R. 

V Českých Budějovicích existuje široká síť sociálních služeb. Pomoc je zdarma a nabízení ji odborníci z oboru sociální práce. „Pandemie ukázala, že sociální služby jsou pružné. Rychle jsme dokázali poskytovat poradenství v online prostoru, změnit pravidla nabízených služeb, najít přesah mezi sociální a charitativní prací, navázat spolupráce s jinými organizacemi. Snažíme se udělat nemožné, abychom mohli pomoci lidem v krizi. Zjistili jsme, že nejrychlejší a nejúčinnější pomoc je v terénu tzn. u nich doma nebo na ulici v případě lidí bez domova. Potvrdilo se, že sociálním pracovníkům je práce posláním,“ říká vedoucí Poradenského centra ROZKOŠ bez RIZIKA Monika Kochlöflová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Rozkoš bez rizika, prostituce, pomoc, sociální služby, Jihočeský kraj, peníze, sex, sociální práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozkoš bez rizika pracuje se ženami ze sexbyznysu. Od loňského roku nově i s muži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.