Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tábor chce zrestaurovat sochu Jana Žižky na náměstí. Pomník zahalí lešení začátkem dubna

Sochu Jana Žižky z Trocnova na Žižkově náměstí v Táboře brzy zahalí lešení. Na letošní jaro se totiž chystá zahájení celkové obnovy této památky, která pochází z dílny Josefa Strachovského a byla odhalena v roce 1884. Restaurování pomníku bude probíhat v období od 1. dubna do 10. července a vyjde na bezmála čtvrt milionu korun.

„Jelikož se jedná o památku zapsanou na Ústřední seznam kulturních památek, bude průběh prací dozorován pracovníky Národního památkového ústavu z Českých Budějovic,“ dodala vedoucí oddělení kultury Jana Lorencová. Poslední podobná oprava sochy podle ní proběhla před 15 lety.

Restaurátorské práce zahrnují očištění pomníku, revizi plomb a spár, petrifikaci kamene, doplnění chybějících částí umělým kamenem, barevné retuše, konzervaci a hydrofobizaci pomníku. 

A jaká je historie sochy? Žižka přišel do Tábora v době, kdy se začaly vyměřovat ulice a náměstí a kdy vznikaly základy hradeb i domů prvních měšťanů. Tehdy však již měl za sebou první slavné vítězství a pokořit nepřítele se mu podařilo ještě v řadě velkých bitev, takže zůstal až do své smrti neporažen. Ačkoli nakonec z Tábora odešel, položil základy organizaci života města a zejména táborských polních vojsk.

V době probuzeného národního vědomí na konci 19. století se městská rada rozhodla uctít Žižkovu památku vztyčením jeho sochy na náměstí. Původní bronzový projekt vypracovaný tehdy začínajícím slavným sochařem J. V. Myslbekem se nezdařil. Zanedlouho po svém odhalení v roce 1877 musela být socha kvůli vadě použitého materiálu odstraněna. Později ji nahradila pískovcová socha, kterou roku 1884 zhotovil Josef Strachovský. Na podstavci pomníku jsou vyznačena místa Žižkových vítězných bitev. Nápis na pomníku navrhl velký český historik a výborný znalec husitské epochy František Palacký.

Ohodnoť článek

Foto Visit Tábor

Štítky Tábor, socha, Žižka, rekonstrukce, náměstí, pomník, Jan Žižka z Trocnova, Josef Strachovský, lešení, Žižkov, Trocnov, Národní památkový ústav, František Palacký, Josef Václav Myslbek, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor chce zrestaurovat sochu Jana Žižky na náměstí. Pomník zahalí lešení začátkem dubna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.