Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před 76 lety se cílem spojeneckých náletů stala jihočeská nádraží

Přesně před šestasedmdesáti lety, tedy 23. března 1945, se odehrál jeden z nejtragičtějších náletů spojeneckých vojsk v jižních Čechách, při kterém zahynuly stovky osob včetně civilistů. První spojenecké bombardéry se objevily nad Českými Velenicemi krátce před polednem.

Během necelých dvaceti minut dorazilo celkem 138 letounů B-24 Liberator 55. Bombardovací perutě amerického letectva z jihoitalské základny shodilo na město kolem 2600 pum různé hmotnosti od 50 do 500 kilogramů.

Následky byly tragické - zahynulo kolem 150 místních obyvatel a přes 1100 (podle některých zdrojů 1300) vojáků, zajatců, dělníků i uprchlíků v transportech. Byly zcela zničeny železniční dílny i vlastní seřazovací nádraží a zasaženo bylo téměř 200 domů souměstí České Velenice - Gmünd.

Týž den se odehrál podobný obraz zkázy i v nedalekých Budějcích. Při návratu z náletu na cíle v okolí saských Drážďan zamířilo několik létajících pevností B-17 k náhradnímu cíli - českobudějovickému nádraží. Přímý zásah dostaly výtopny, skladiště, nákladní rampy a dva mosty. Zahynulo zhruba 50 osob, převážně železničářů.

Jihočeská metropole si však ještě nemohla vydechnout, protože hlavní nálet se odehrál následující den. Devadesát amerických strojů B-24 shodilo na město více než 3000 pum, které zasáhly krom nádraží i obytné domy, zejména v Havlíčkově kolonii, Pětidomí a Suchém Vrbném. Zničena byla rovněž úřadovna gestapa. Nálet si vyžádal více než 200 obětí a obrovské materiální škody.

V neděli 25. března zaútočilo na cíle v českých zemích více než 650 letounů. Bombardovány byly především části Prahy, ale třeba i západočeský Cheb. Při těchto náletech zahynuly stovky osob, většinou civilistů. Zničeny byly nejen průmyslové a dopravní objekty, ale také stovky obytných domů. Jenom v Chebu během náletu 25. března zemřelo asi 800 osob a zničeno bylo nádraží, pošta a mnohé ulice města.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Štítky nálety, nádraži, válka, bombardér, pumy, České Velenice, České Budějovice, Jihočeský kraj, Consolidated B-24 Liberator, Cheb, Schwäbisch Gmünd, Drážďany, Boeing B-17 Flying Fortress, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 76 lety se cílem spojeneckých náletů stala jihočeská nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.