Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na podporu lidí s roztroušenou sklerózou proběhne akce PonoRoska

Ponoření do ledové řeky čeká na jihočeské otužilce 28. března. Výzva „PonoRoska aneb Pro naše klienty noříme se do Malše“, která má za cíl podpořit lidi s roztroušenou sklerózou, začne v 11 hodin. Přidat se k výzvě může každý, komu není lhostejný osud potřebných, a kdo má kuráž překonat sám sebe.

Současná epidemiologická situace v zemi, bohužel, nedovoluje uskutečnit akci tak, jak ji měli v Rosce původně v plánu, ale oni to přesto nevzdávají a svou výzvu adresují také všem, kteří mají dostatek odvahy ji splnit a chtějí vyjádřit svou podporu lidem s roztroušenou sklerózou.

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. RS je bohužel nevyléčitelná, lze ji jen léky zpomalit a zmírnit její projevy.

Do ledové vody vstoupíme z pravého břehu řeky Malše u Malého jezu v Českých Budějovicích a všechna pozitiva otužování otestujeme na vlastní kůži,“ říká Věra Švábová, předsedkyně organizace Roska České Budějovice a ředitelka Rehabilitačního Centra a dodává: „My v ROSCE jsme se rozhodli ukázat všem, lidem s RS i bez, že v každé sebesložitější situaci je nejtěžší udělat ten první krok. Jde o to, nastavit si to v hlavě a věřit si, že to dokážu.  A když ten první krok uděláme, zjistíme, že to třeba není vůbec tak strašné jak to vypadá, dokonce můžeme zjistit, že nám to přináší libé pocity, ať už je jedná o noření do ledové vody, pravidelné cvičení nebo pomoc druhým, ale třeba i dárcovství.“   

První odvážlivci se do chladných vod Malše ponoří v 11 hodin dopoledne a poslední účastníci akce  ve 12:00, ale ponořit se může kdokoli, kdykoli a kdekoli, do řeky, rybníka, do bazénu, ale i do sudu na zahradě a svou fotku ze svého počinu přidat na Facebook a sdílet s Roskou České Budějovice nebo poslat na mail roska@roska-cb.cz„I to se počítá,” usmívá se Pavla, která se členkou Rosky České Budějovice stala teprve nedávno, ale akce Rosky si nemůže vynachválit: „Jedna akce je zajímavější než druhá  a je tu vždy skvělá nálada a spousta nových zážitků. PonoRosku si nenechám určitě ujít a také se ponořím. Společně to dokážeme.”

Ti, co nenajdou odvahu k ponoru, ale podpora lidí s roztroušenou sklerózou jim dává smysl, mohou  přispět na účet veřejné sbírky : 242164841/0300. Výtěžek z celé akce poputuje právě na rehabilitaci lidí s roztroušenou sklerózou.  Přispět lze také na Darujspravne.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Roska, roztroušená skleróza, ponor, Malše, nemoc, České Budějovice, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu lidí s roztroušenou sklerózou proběhne akce PonoRoska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.