Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do modernizace investuje letos Temelín 2,5 miliardy. Zaměří se na bezpečnost nebo životní prostředí

Celkem dvě a půl miliardy korun investuje v letošním roce ČEZ do Jaderné elektrárny Temelín. Naplánováno je téměř 200 akcí, ve kterých se chce vedení elektrárny zaměřit hlavně na posílení bezpečnosti, zvýšení efektivity, a také na životní prostředí.

„Všechny tři oblasti se vzájemně ovlivňují a jsou klíčové pro budoucnost české energetiky. S tím jak roste význam bezemisních zdrojů v současné Evropě, roste i role jaderné energetiky. Jen využívání současných českých jaderných elektráren znamená roční úsporu přes dvacet milionů tun oxidu uhličitého,“ vysvětlil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Část plánovaných investic půjde také do oblasti životního prostředí. Nejvýznamnější bude výměna separátorů na prvním výrobním bloku během jeho plánované jarní odstávky. Zároveň chce vedení pokračovat ve snižování energetické náročnosti budov ve zdejším areálu novou fasádou budov nebo osazením nových tepelně izolačních oken. „Už v minulosti prošlo pět velkých budov jako například zdravotnické a školicí středisko nebo hasičská stanice,“ připomněl mluvčí JE Temelín Marek Sviták.

Klíčovou prioritou je stále bezpečnost

V plánu je také výměna 248 teplotních a optických čidel, která měří pružnost betonových stěn klíčových temelínských budov. „Nová čidla budou přesnější a moderní bude i způsob měření, který funguje na principu šíření světla v optickém vláknu. Tato technologie se používá především v oblasti IT k přenosu dat, nově se začíná využívat i u čidel ve stavebnictví,“ upřesnil ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Na doporučení odborníků  nechá Temelín také posílit požární ochranu strojovny. Rekonstrukce bude obnášet výměnů části jedné ze čtyř stěn a instalaci technických zábran proti rozstřiku oleje. Výměněny budou také tři desítky ústředen, stovky čidel a kabeláže o délce téměř čtyřicet kilometrů. Celkově jde o více než pět tisíc prvků, které energetici instalují na všech pomocných budovách elektrárny.

Většina akcí proběhne během odstávek

Většinu z téměř dvou stovek investičních akcí energetici naplánovali na odstávky. První začne na prvním bloku už tento pátek, druhý blok pak pro výměnu paliva odstaví začátkem července. V průměru předpokládají délku dva měsíce. „Během odstávek provedeme 128 akcí zaměřených na posílení bezpečnosti, efektivitu provozu a ochranu životního prostředí. Tyto průběžné modernizace jsou základem pro dlouhodobý a spolehlivý provoz,“ zdůraznil Jan Kruml.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Temelín, investice, ČEZ, modernizace, bezpečnost, životní prostředí, Jaderná elektrárna Temelín, senzor, Jan Kruml, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do modernizace investuje letos Temelín 2,5 miliardy. Zaměří se na bezpečnost nebo životní prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.