Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na šumavských vrcholcích je nejvíc sněhu z celé zimy. Dlouho ale nevydrží, přijít má obleva

Díky sněhovým srážkám, které v posledních dnech trápily Jihočeský kraj, je v horních partiích Šumavy nejvíce sněhu z celé sezony. Přes sto centimetrů sněhu leží například na Plechém, který je nejvyšší horou české části Šumavy. Následující dny má přijít ale oteplení a obleva se dá očekávat i na šumavských vrcholcích.

„Probíhající zima byla atypická v tom, že i vyšší polohy zasáhla dvakrát výrazná obleva. Kvůli tomu vždy značná vrstva sněhu odtála. Ale v posledních dnech, kdy na většině míst v kraji pršelo, na Šumavě vydatně sněžilo," řekl Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V porovnání s minulými roky však výška sněhu není v této zimě nijak extrémní. Potvrdil to i amatérský meteorolog Ivo Rolčík, který má měřící stanici na Plechém sedm let. „Zatím nejvyšší vrstva sněhu byla změřena v lednu roku 2018 a to 205 centimetrů. Poslední roky jsou na sněhovou pokrývku díky postupnému oteplování chudší," uvedl Rolčík.

Kromě Plechého v posledních dnech napadlo větší množství sněhu i na Blatném Vrchu u Březníku. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu tam nyní je 118 centimetrů.

Zimní podmínky v těchto dnech ale panují v nižších polohách. „Například v oblasti v okolí Kvildy je přibližně 40 až 60 centimetrů sněhu, což je na konec března relativně dost," uvedl Slavík.

Jihočeský kraj čeká oteplení

Ovšem na vrcholcích hor se dlouhodobě drží nejvíce sněhu právě v tomto období. „Většinou je v nejvyšších partiích Šumavy maximum sněhu v poslední dekádě března nebo v prvních dubnových dnech," řekl Rolčík.

Podle předpovědi v nejbližších dnech zasáhne Jihočeský kraj oteplení. Slavík uvedl, že meteorologové očekávají oblevu i na šumavských vrcholcích.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Jihočeský kraj, Šumava, sníh, meteorologové, zima, Josef Slavík, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na šumavských vrcholcích je nejvíc sněhu z celé zimy. Dlouho ale nevydrží, přijít má obleva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.