Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V krumlovských lesích vznikne pět desítek objektů sloužících k zadržování vody

Český Krumlov se chce díky projektu Krumlovské studánky a tůně v následujících pěti letech obnovit a vybudovat 50 objektů sloužících k zadržování vody v městských lesích.

Soustava prvních čtyř tůní už byla zřízena v katastrálním území Spolí. Soustava je jakousi kaskádou tůní napájených podpovrchovou vodou přitékající z výše položených míst a podzemní vodou. Jednotlivé tůně mají rozměry zhruba šest na osm metrů a zhruba metr hloubku. 

Původním záměrem bylo vybudování vodní nádrže v jiné lokalitě. Tento projekt se ale nesetkal s pozitivním stanoviskem zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny, proto od něho bylo upuštěno.

„Tato aktivita je důležitá zejména z důvodu zadržení vody v krajině a vytvoření domova pro živočichy a rostliny vázané na vodu. Kvalitní vodní biotop v této lokalitě podpoří biodiverzitu a ekologickou rovnováhu. Tůně poslouží také k napájení lesní zvěře,“ uvádí jednatel městských lesů Miroslav Štoll.

V době klimatické změny, kdy je aktuálním tématem zadržení vody v krajině, bude v tůních zadrženo přibližně 25 tisíc litrů vody. „Projekt pro letošní rok předpokládá vybudování dalších tůní, a to například v katastrálním území Kladné v lesním komplexu Dubík, v katastrálním území Novosedly u Kájova poblíž statku Malotín a v katastrálním území Svéraz u Větřní v blízkosti osady Zátoňské Dvory,“ dodává Štoll.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, tůň, voda, krajina, les, projekt, katastrální území, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Spolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Nevím co takové louže zvládnou zadržet. Podle mně, pokud má být zadržena voda, je třeba zadržet tu, která stéká ze zastavěných ploch. Té v odtečení do moře, nebo způsobení záplav zatím nic nebrání. Ta trocha, kterou zachytí občané je téměř bezvýznamná. Stát by mněl stavět velké nádrže, které dešťovou vodu z měst zachytí a umožní jí vsáknutí do země. Dále je to voda, kterou odvádí nesmyslné meliorace bez rozmyslu vybudované komunisty.

Sobota, 27. března 2021, 08:21Odpovědět

V krumlovských lesích vznikne pět desítek objektů sloužících k zadržování vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.