Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavitel horkovodu z Temelína nesmí nakládat s majetkem

Krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, podle nějž firma Tenza, která stavěla horkovod z Temelína do Českých Budějovic, nesmí od 6. dubna nakládat s majetkovou podstatou. Toto právo přejde ke stejnému dni na insolvenčního správce. O předběžné opatření požádala firma sama, protože není nikdo, kdo by chtěl být od zmíněného data v jejím představenstvu. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Tenza je od února v úpadku.

Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Teplárně umožní asi o třetinu snížit spotřebu hnědého uhlí, klesnou i emise oxidu uhličitého.

ČEZ vyhlásil v březnu nový tendr na dostavbu horkovodu. Po úpadku Tenzy, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. Nového dodavatele stavby za více než 1,4 miliardy Kč chtějí energetici vybrat na podzim, řekl dnes na dotaz temelínský mluvčí Marek Sviták. Tenza zároveň jedná o tom, že by od ní převzala stavbu jiná firma.

Předběžné opatření zanikne ve chvíli, kdy soud rozhodne, jak se bude řešit úpadek Tenzy. Mimořádná valná hromada firmy v prosinci jmenovala všechny členy představenstva Tenzy do funkcí k 5. lednu a zároveň je z funkcí odvolala k 5. dubnu 2021. "V současné době není žádná kvalifikovaná osoba, která by byla ochotna přijmout funkci člena představenstva, a proto zde nebude od 6. dubna žádná osoba, která by dlužníka mohla zastupovat a nakládat s majetkovou podstatou," uvedl soud v odůvodnění.

To, že nebude nikdo v představenstvu, může vést podle soudu k tomu, že se nebudou platit náklady na zabezpečení majetku, pohledávek, nebo k tomu, že se budou hradit pohledávky bez ohledu na jejich povahu a pořadí, v němž by se měly podle insolvenčního řízení uspokojit.

Subdodavatelská firma Tenzy, společnost MOTeC, v rejstříku uvedla, že bez její účasti je vážně ohrožená dostavba dvou výměníkových stanic, jež jsou součástí horkovodu. MOTeC má technickou dokumentaci vázanou na montáž stanic. Podle informací firmy také ČEZ dosud neodstoupil od smlouvy s Tenzou. Firmě MOTeC dluží Tenza přes 25 milionů Kč.

ČEZ vyhlásil výběrové řízení na firmu, která dostaví horkovod

ČEZ vyhlásil nové zadávací řízení na dostavbu horkovodu z Temelína do Českých Budějovic. Z věstníku veřejných zakázek to zjistila ČTK. Po únorovém úpadku firmy Tenza, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. Nového...

"Možnosti dokončení blokových výměníkových stanic řešíme s vazbou na zahájené insolvenční řízení dodavatele Tenza," řekl dnes Sviták. Potvrdil, že smlouvu s Tenzou ČEZ zatím nevypověděl. Tenza jedná o tom, že by od ní stavbu převzala jiná stavební firma.

Horkovod měl začít dodávat teplo do Českých Budějovic na přelomu loňského a letošního roku. Od konce loňského roku ale práce stojí. Tenza to zdůvodnila hlavně pandemií koronaviru a s tím spojeným odkladem plateb.

Problémy s insolvencí Tenzy mají také Teplárny Brno, pro které měla vyměnit parovody za horkovody. Projekt nedokončí. Problémy evidují i subdodavatelé Tenzy, podle ČT nedostali za horkovod zaplaceno asi 300 milionů Kč. ČEZ uplatňuje po firmě Tenza pohledávku přes miliardu Kč. Tenza dluží i bankám. Komerční banka eviduje pohledávky v řádech stovek milionů, jak vyplývá z insolvenčního rejstříku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, energie, stavby, soud, jaderná, Temelín, ČEZ, insolvence, předběžné opatření, České Budějovice, Krajský soud v Brně, teplo, pohledávka, pandemie covidu-19, Česká televize, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavitel horkovodu z Temelína nesmí nakládat s majetkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.