Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ČEZ vyhlásil výběrové řízení na firmu, která dostaví horkovod

ČEZ vyhlásil nové zadávací řízení na dostavbu horkovodu z Temelína do Českých Budějovic. Z věstníku veřejných zakázek to zjistila ČTK. Po únorovém úpadku firmy Tenza, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. Nového dodavatele stavby za víc než 1,4 miliardy korun chtějí energetici vybrat letos na podzim.

Už v srpnu loňského roku požádala společnost o vyhlášení mimořádného moratoria v rámci takzvaného zákona Lex COVID, tedy odložení splatnosti dluhů. „Mimořádná opatření zásadním způsobem zpomalila průběh stavebních prací, a tím i prodloužila dobu realizace zakázek, které TENZA zajišťovala jako generální dodavatel. Došlo tak k posunu platebních milníků na některých významných projektech. Posun těchto plateb se negativně promítl do finančního hospodaření společnosti, zejména do aktuálního nedostatku finančních prostředků pro úhradu některých závazků,“ uvedla před časem mluvčí společnosti Barbora Vraná.

Následovaly měsíce vyjednávání a řešení. „Po vyčerpání veškerých možných řešení konsolidace společnosti podalo vedení Tenzy v pátek 19. února 2021 návrh na zrušení mimořádného moratoria a současně podalo insolvenční návrh na prohlášení úpadku,“ uvedla Vraná.

Hledání nového dodavatele

ČEZ tak musel vyhlásit nové zadávací řízení na dostavbu horkovodu. V něm bude muset postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Zájemci mají na přihlášku 30 dní, musí mít kromě jiného zkušenosti s podobným typem staveb. „Vyhlášení výběrového řízení je aktuálně jedinou možností, kterou nám legislativa umožňuje," uvedl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. Jak dodal, tendr bude mít několik kol. "Od kvalifikace, přes podání nabídek, jednání, finalizace nabídek až po vyhodnocení," uvedl Sviták.

Problémy s firmou nemá jen ČEZ

Problémy s insolvencí Tenzy mají také Teplárny Brno, pro které měla vyměnit parovody za horkovody v Brně Poříčí. Ani zde Tenza projekt nedokončí a Teplárny budou řešit výběr nového zhotovitele. Kvůli úpadku evidují problém i subdodavatelé Tenzy. Podle České televize nedostaly zaplaceno zhruba 300 milionů korun.

ČEZ přitom podle Svitáka společnosti všechny dokončené práce. „Společnosti Tenza jsme zaplatili v souladu se smlouvou za všechny řádně dokončené, předané a doložené práce. Nemůžeme platit za jednu práci dvakrát, případně za nedokončenou práci," řekl Sviták.

ČEZ uplatňuje po firmě Tenza pohledávku přes miliardu korun. Upozornily na to Hospodářské noviny a server motejlekskocdopole.com. Tenza dluží i bankám; Komerční banka eviduje pohledávky v řádech stovek milionů, jak vyplývá z insolvenčního rejstříku.

Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky horkovod, Temelín, České Budějovice, Tenza, insolvence, ČEZ, výběrové řízení, Jaderná elektrárna Temelín, Česká televize, Komerční banka, Teplárny Brno, Vraný, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ vyhlásil výběrové řízení na firmu, která dostaví horkovod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.