Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ze soboty na neděli budeme spát o hodinu méně, přecházíme na letní čas

V noci ze soboty 27. na neděli 28. března se posune čas o hodinu vpřed. Změna času se uskuteční mezi druhou a třetí hodinou v noci. Střídání času kritizují členové Evropského parlamentu i odborníci, přesto se zatím ke změně neschyluje.

V neděli si opět budeme muset přetáčet čas na hodinkách. I přesto, že členové Evropského parlamentu se v roce 2019 usnesli, že střídání letního a zimního času se zruší, státy EU se stále neshodly, který čas bude platit.

Letní čas se ve velké míře zavedl za první světové války ve většině evropských zemích a ve Spojených státech. „Účelem změny času byla úspora elektrické energie, která byla potřeba k večernímu osvětlení,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Trvale zimní nebo letní čas?

Většina vědců se nyní přiklání k vrácení se k trvale přírodnímu času, který se řídí východem a západem slunce a odpovídá našim fyziologickým potřebám. Trvale letní čas je podle nich škodlivý pro náš biorytmus. „Ponechání trvalého středoevropského by mělo pozitivní dopad na zdraví člověka,“ řekla členka fyziologického ústavu Akademie věd ČR Alena Sumová.

Naopak výhodu v trvání celoročně letního času lidé vidí v dlouhých letních večerech a tom, že ráno je budí světlo. „Problém ale nastává v druhé polovině roku, kdy letní čas způsobí více tmy ráno. Přitom ranní světlo je pro náš organismus zásadní,“ dodal Dušek.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky změna času, letní čas, zimní čas, Evropský parlament, Evropská unie, první světová válka, USA, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze soboty na neděli budeme spát o hodinu méně, přecházíme na letní čas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.