Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějovická teplárna staví horkovod i výměník

Teplárna České Budějovice dokončuje centrální výměníkovou stanici s výkonem devět megawatt (MW) ve výtopně Vráto na Okružní ulici. Zásobovat bude hlavně technologický park VGP, do nějž pak ročně dodá až 53.857 gigajoulů (GJ) tepla. Do horkovodního zásobování lokality spadá i stavba 2,6 kilometru dlouhého horkovodu. Náklady na první fázi prací jsou 70 milionů korun.

Investice je rozdělená do tří částí. Teplárna na ni získala dotaci. První část prací skončí v létě. Z horkovodu je hotová část v úseku od křižovatky s Trocnovskou ulicí až k výtopně Vráto. "Druhá fáze je rozdělená do několika etap, aby se zachovala obousměrná průjezdnost Okružní, byť s pomocí semaforů po krátkých úsecích," uvedl místopředseda představenstva teplárny Tomáš Kollarczyk. Třetí etapa prací zahrne i připojení dvou odběrných míst. Práce potrvají do podzimu 2022, uvádí firma na webu.

V technologickém parku chce společnost VGP postavit sedm hal se zastavěnou plochou 126 tisíc metrů čtverečních, pro logistiku a lehkou výrobu. V areálu bude také odstavné parkoviště pro kamiony. VGP se zaměřuje na stavbu business parků, zaměstnává přes 260 lidí.

Teplárna letos také dokončí druhou část přechodu z páry na horkou vodu v českobudějovické Novohradské ulici. Půjde o 550 metrů dlouhý úsek, navazující na loni dokončenou část měřící 450 metrů. Na horkovodní síť pak bude možné napojit i budoucí zástavbu v části Mladé a kolem takzvané Zanádražní komunikace.

Horkovodní síť v Českých Budějovicích měří přes 33 kilometrů a doplňuje tak parovodní síť. V roce 2019 prodala teplárna 1531 terajoulů (TJ) tepla. Teplo a teplou vodu dodává do 29 tisíc domácností a 250 firem ve městě. Distribuční síť teplárny měří 163 kilometrů. V roce 2019 měla firma výnosy 920,3 milionu korun a zisk po zdanění 25,2 milionu Kč. Výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila. Stoprocentním akcionářem teplárny je město. Firma zaměstnává kolem 230 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna ČB

Štítky ČR, teplo, stavby, Teplárna České Budějovice, České Budějovice, Vráto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovická teplárna staví horkovod i výměník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.