Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Téměř letní teploty vystřídá v Česku zima. Přijde silné sněžení

, aktualizováno 2. dubna 2021, 11:46

Česká republika má za sebou tři velmi teplé dny. Teploty na některých místech překonaly až 25 stupňů Celsia. V následujících dnech má přijít ale výrazné ochlazení a teploty budou dosahovat spíše březnových hodnot. V některých částech země může dokonce sněžit.

V uplynulých třech dnech si lidé v Česku užívali téměř letní počasí. Teplot v průměru dosahovaly 23 stupňů, některé stanice zaznamenaly dokonce hodnoty nad 25 stupňů, což už je považováno za letní den. Teplotní rekordy zaznamenalo včera 107 ze 157 stanic, které měří alespoň 30 let.

V následujících dnech nás ale čeká výrazné ochlazení. Do Česka totiž začne proudit studený vzduch od sever. „O víkendu se vrátíme k maximálním teplotám mezi pěti a deseti stupni Celsia obvyklým spíš pro polovinu března," uvedla meteoroložka Michaela Valachová.

Výstraha meteorologů

V sobotu, kdy mají teploty klesnout na pět až osm stupňů Celsia, mohou podle předpovědi přijít i sněhové přeháňky. Meteorologové dokonce v pátek dopoledne vyhlásili výstrahu před sněžením a ledovkou, která platí pro celou republiku. Výstraha platí od sobotní třetí hodiny ráno do třiadvaceti hodin. 

Silně bude podle výstrahy sněžit hlavně v horských oblastech, ale sníh se nevyhne ani níže položeným místům. V oblastech s nadmořskou výškou pod 400 metrů se mohou objevit smíšené či dešťové přeháňky. Český hydrometeorologický ústav varuje, že silnice mohou být kvůli sněhu nesjízdné a husté sněžení také sníží viditelnost. Hrozí proto problémy v dopravě. Řidiči by měli pozorně sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství.

Od sobotních 21:00 do nedělních 08:00 pak platí pro většinu regionů v Čechách výstraha před náledím. Objeví se hlavně v polohách nad 500 metrů nadmořské výšky. Pozor by si tak podle meteorologů měli dávat řidiči i chodci.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, předpověď, Česko, stupeň Celsia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř letní teploty vystřídá v Česku zima. Přijde silné sněžení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.