Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské knihovny mají čističky vzduchu, omezí PC služby i bádání

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích otevře až 26. dubna, Rozhodl o tom kraj, který ji zřizuje. Jiné knihovny na jihu Čech přivítají čtenáře v pondělí, jak to umožňují vládní koronavirová nařízení. Zapojí čističky vzduchu, omezí počty lidí u počítačů nebo v badatelnách. Většina půjčovala knihy i při uzavírce. Přes výdejová okénka.

"Budeme zatím fungovat v režimu výdejového okna, s ohledem na místní epidemivkou situaci," řekla dnes mluvčí knihovny Petra Mašínová. O okénka je zájem. V budově Na Sadech a v Lidické ulici slouží denně, na pobočkách v pondělí, středu a pátek. "Lidé na to čekali a využívají to hojně. Máme hodně žádanek na knihy, ale i na cédéčka a hry," řekla mluvčí. Jihočeská vědecká knihovna má 1,43 milionu svazků a 19 800 registrovaných čtenářů, z toho 4800 dětí.

V pondělí otevře Akademická knihovna Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Také provozovala výdejní okénko. Již rok vlastní generátor ozónu, u vchodu budou dezinfekce, pravidelně se větrá. "Máme úklidovou firmu, která nám celou dobu utírá kliky, stoly. Budou ale zavřené badatelny a studovny pro prezenční studium," řekla ředitelka knihovny Helena Vorlová. Zaměstnanci si mohou vzít i ochranné štíty. Knihovna, jež má kolem 12 tisíc čtenářů a asi 370 tisíc titulů, už dřív koupila i ochranná plexiskla.

Všechna oddělení včetně poboček na sídlištích Plešivec a Mír otevře v pondělí Městská knihovna v Českém Krumlově se zhruba 1800 čtenáři. Podle velikosti budov omezí počet návštěvníků, u vstupů budou dezinfekční gely na ruce. "Budeme hodně větrat. Jediné omezení oproti běžnému provozu je, že ve studovně bude omezený počet lidí: máme tam pět počítačů, budou se využívat jenom dva, aby se zachovaly dvoumetrové rozestupy," řekl ředitel knihovny Martin Nechvíle. Knihovna, jež rovněž provozovala výdejové okno, vlastní i čističku vzduchu. Přesouvá ji podle toho, jak je které oddělení vytížené. Knihy dávala do karantény loni na jaře, teď už ne.

Nejvýš deset lidí smí být naráz v Městské knihovně Soběslav, jež otevře 13. dubna. Zavřené budou toalety a mimo provoz internetové služby. Prostory denně dezinfikuje uklízečka. V lokcdownu se půjčovalo přes okénko, denně.

"Pro nás se nemění skoro nic. Otevřeme, jen odstraníme okénko. Dezinfekce jsou pořád na stole, čtenáři si musí dezinfikovat ruce, musí mít respirátor, to hlídáme. Zájem o okénko byl velký, lidé byli strašně vděční, protože máme hodně čtenářů v důchodovém věku, snažili jsme se jim maximálně vyhovět," řekla vedoucí knihovny Anděla Poslušná. Výpůjček bylo letos meziročně méně: podle vedoucí byli někteří lidé v karanténě nebo se báli přijít. Soběslavská knihovna má asi 1600 čtenářů, z toho 500 dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, literatura, koronavirus, knihovny, Jihočeský, AUDIO, knihovna, kniha, České Budějovice, Česko, Na Sadech, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, počítač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské knihovny mají čističky vzduchu, omezí PC služby i bádání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.