Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poprvé v kariéře jsem byl celý zápas vysmátý, svěřil se Rejlek

Jihostroj utekl hrobníkovi z lopaty. Ve finálové sérii prohrával 0:2 na zápasy a ve třetím utkání 0:2 na sety. Pro Karlovarsko už leštili mistrovský pohár. V situaci, kdy by si na Jihostroj vsadil málokdo, se však tým nevídaně semknul a dokázal zápas nejen zdramatizovat, ale v tie-breaku dokonce vyhrát! K neudržení byl Filip Rejlek, který k vítězství přispěl 34 body.

Trenér Dvořák si zkušeného univerzála šetřil. Když už pustil Rejlka ve třetím finálovém zápase na palubovku, utrhl se ze řetězu. S pravidelností sázel esa i prudké smeče na polovinu domácích. Motivaci měl obrovskou, vždyť ještě v minulé sezoně plnil roli kapitána Karlovarska. „Byl jsem namotivovaný, že hraju proti Karlovarsku, že vůbec hraju a za třetí jsem si říkal, že to může být poslední zápas, tak jsem si ho chtěl užít. Byl to snad první zápas v mojí kariéře, při kterém jsem byl vysmátý a užíval jsem si ho. Jsem rád, že to vyšlo, série nekončí a vracíme se domů,“ zářil po utkání.

Vstup do utkání měl Jihostroj famózní a po chvíli vedl už 12:5. O vypracované vedení ale v průběhu prvního setu přišel a v koncovce bylo šťastnější Karlovarsko. „Byla u něj trochu vidět nervozita, naopak my jsme začali úžasně a soupeře jsme zaskočili. Takový start jsme ještě ve finále neměli. Bohužel si ale každý udělal jednu chybičku a soupeř se na nás začal postupně dotahovat. Koncovku jsme nezvládli, protože jsme byli rozhození z toho, že jsme promarnili tak slibný náskok,“ myslí si Rejlek.

Jihostroj hrál kvalitně a energicky také ve druhém setu, ale znovu se opakovala trochu smolná koncovka, v níž bylo lepší Karlovarsko. V dvou prvních setech vyhráli Západočeši o pouhé dva body. V situaci, v níž by týmy již složily zbraně, se ale Jihostroj nevzdal a bojoval dál. „Karlovy Vary byly hodně zakřiknuté. Vedly 2:0 v sérii, byly jasným favoritem, takže já si myslím, že už se viděly, jak slaví titul. Postupně se naše hra začala lepšit a ve třetím setu se utkání zlomilo,“ vypráví univerzál Jihostroje.

Stíhací jízda Jihostroje

Po druhém setu dělil Karlovarsko jeden vyhraný set od zisku titulu, Jihostroj ale zahájil stíhací jízdu. „Útok i podání byl z naší strany v pořádku, měli jsme problém s mezihrou, kde jsme dělali drobné chyby, které nás stály velmi důležité bodíky. Od třetího setu jsme se zklidnili a přestali jsme dělat nevynucené chyby. Výhra v tomto setu nás strašně moc nakopla,“ uvědomuje si Rejlek. Jihostroj vybojoval třetí i čtvrtý set a o vítězi musel rozhodnout tie-break.

V něm se týmy opět praly o každý míč. Nejtěžší chvíle pro Jihostroj nastala v pátém setu za stavu 14:13 pro domácí, kdy Karlovarsku chyběl jediný bod k zisku mistrovského titulu. Domácí už se těšili na předání poháru, který byl kousek od nich připraven, ale nedočkali se. Jihostroj mečbol odvrátil, a nakonec rozhodující set vyhrál 20:18. „V tie-breaku už to byla loterie, ale byli jsme šťastnější,“ říká Rejlek, který si v zápase připsal pět bodů z podání.

Jihostroj předvedl skvělý týmový výkon. Hráči táhli za jeden provaz a náhradníci z lavičky hlasitě podporovali své spoluhráče. „Bylo úžasné, že každý chvilku táhnul. V pravou chvíli vždy pomohl někdo jiný. Já už jsem v pátém setu tahal nohy a kluci mě parádně zastoupili. Jen je škoda, že na zápase nemohli být diváci, protože by si to hrozně moc užili,“ posteskl si českobudějovický univerzál.

První prohra na domácí palubovce

Karlovarsko na své palubovce prohrálo vůbec poprvé za celou sezonu. „Je zajímavé, že tady se nevyhrává, a zrovna teď si to Karlovarsko nechalo utéct. Ale roli hraje obrovská nervozita a tlak. Jsem rád, oba týmy prorazily svoji domácí neporazitelnost,“ připomíná Filip Rejlek, který se velkou měrou podílel na tom, že je Jihostroj stále ve hře o mistrovský titul.

Filip Rejlek ale zároveň brzdí euforii svého mužstva před čtvrtým zápasem série, který se odehraje v pátek na jihu Čech. „Může to být dvousečné. Dokázali jsme si, že s Karlovarskem můžeme hrát. Pořád bych ale doporučil hrát s vědomím, že nemáme co ztratit, jak jsme hráli teď. Ale je to těžké, protože každý chce vyhrát a zvednout pohár, takže nervozita tam bude. Jen je důležité, aby to byla zdravá nervozita, aby nás nesvazovala,“ ví hrdina Jihostroje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky volejbal, Jihostroj, Filip Rejlek, rozhovor, Karlovarský kraj, nervozita, kariéra, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprvé v kariéře jsem byl celý zápas vysmátý, svěřil se Rejlek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.