Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Levné, pohodlné, efektivní. Teplárna jde cestou modernizace, její služby využívá už téměř třicet tisíc budějckých domácností

PR článek

Teplárna České Budějovice letos pokračuje v několika projektech, které zajistí ještě pohodlnější dodávky tepla. Služeb městské společnosti přitom za loňský rok využívalo necelých třicet tisíc domácností a počet odběrných míst narůstá. V dalších dvou lokalitách města letos plánuje teplárna výměnu starších parovodů za modernější a efektivnější horkovody. V procesu výstavby je i projekt horkovodu z Temelína, který bude zásobovat až třetinu krajského města bezemisním teplem.

Centrální zásobování teplem ve městě je podle předsedy představenstva teplárny Václava Krále výhodným ekologickým a ekonomickým řešením pro vytápění budov i ohřev teplé užitkové vody (TUV) v domácnostech. Oceňují ho také firmy z oblasti průmyslové výroby, služeb i velcí developeři. 

“Společně s kogenerační výrobou elektrické energie tak soustava dálkového vytápění zajišťuje službu široce sdílenou místními obyvateli, která naplňuje stále přísnější nároky na minimalizaci zátěže životního prostředí,” uvedl Král.

Bezemisní teplo z Temelína a dřevní štěpka v Novohradské

Součástí dlouhodobé koncepce teplárny, která je plně v majetku města České Budějovice, je zejména snaha o snižování spotřeby fosilních paliv a využívání lokálních obnovitelných zdrojů energie.

Mezi nejdůležitější projekty patří dodávky bezemisního tepla z Jaderné elektrárny Temelín do rozvodné sítě teplárny, které v budoucnu ušetří až třetinu paliv spojených s vytápěním českobudějovických domácností.

“Dalším projektem je pak využití dřevní štěpky v novém kotli v areálu Novohradská a energetické využívání komunálního odpadu v ZEVO Vráto,” doplnil Václav Král.

Podle něj představuje připojení na rozvodnou síť teplárny pro Budějčáky pohodlnou a spolehlivou volbu k bezpečnému zajištění tepla či chladu. “Celý systém je vybudován a neustále kontrolován profesionálními týmy. Domácnosti využívající teplo z naší sítě se nemusí o nic starat, vše je v naší režii,” prohlásil Král.

Vysokou efektivitu centrálního zásobování teplem posiluje hustota připojení zákazníků k této sdílené službě. Odpadá pak potřeba dodatečných lokálních zdrojů tepla, které mohou jednotlivé lokality či budovy významně zatížit nejen v emisemi, ale třeba hlukem či vibracemi. S jejich provozem jsou navíc spojeny nikdy nekončící starosti a platby. Pro Budějčáky je tedy výhodné využívat vlastní městskou teplárnu tam, kde je možné připojení do její rozvodné soustavy.

Teplárna podléhá dohledu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a odběr energie je účtován komplexně, bez dodatečných nákladů.

“Tyto výhody si uvědomují nejen tradiční budějovické výrobní firmy, instituce a developeři, ale i jednotlivé domácnosti, které oceňují maximální pohodlí, nepřetržitý servis a stabilní službu fungující bez dodatečných nákladů,” uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Shutterstock

Štítky České Budějovice, teplárna, Václav Král, teplo, projekt, Temelín, topení, Energetický regulační úřad, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Levné, pohodlné, efektivní. Teplárna jde cestou modernizace, její služby využívá už téměř třicet tisíc budějckých domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.