Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Uchazeči o práci si kvůli koronaviru nejvíce cení stabilního příjmu. V kurzu jsou hlavně flexibilní zaměstnání online

PR článek

Místo benefitů raději stabilní výplata, flexibilní pracovní doba a možnost práce z domova. Koronavirus výrazně proměnil priority uchazečů o práci a otevřel dveře možnostem, které nabízí internetový pracovní trh.

Rok s koronavirem se v České republice velmi negativně podepsal na do té doby stabilním pracovním trhu. Nezaměstnanost po letech rekordního poklesu podle údajů České statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 1,3% a zatímco například pracovníků v průmyslu se pandemie téměř nedotkla, sektor služeb pocítil její následky katastrofálním způsobem. 

Jaro zachraňují sezónní práce, nezaměstnanost může před létem stoupat

Na konci letošního března činila nezaměstnanost v České republice 4,2%. Oproti lednu a únoru letošního roku tak klesla o jednu desetinu procentního bodu, podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče se však do dalších měsíců dá opět očekávat postupný nárůst nezaměstnanosti.

„Na přelomu jara a léta může míra nezaměstnanosti přechodně překonat úroveň pěti procent," uvedl Jáč pro serves Českénoviny.cz. Za jarní pokles mohou především sezónní práce, které skončí s nástupem letních měsíců. Opětovný pokles nezaměstnanosti by pak mohl nastat ve druhé polovině roku, nezbytnou podmínkou je však úspěšná vakcinace obyvatel a uvolnění vládních nařízení.

Lidé si více cení stability

A jak proměnil koronavirus pracovní trh z hlediska nároků uchazečů na pracovní podmínky? Podle koordinátorky náboru Generali České pojišťovny Denisy Píchové se lidé před nástupem pandemie rozhodovali hlavně na základě výše platu, bonusů a počtu zaměstnaneckých benefitů. 

„Nyní se kandidáti ptají hlavně na jistotu a stabilitu, benefity pro ně nejsou již tak důležité. Hlavní je, aby pravidelně chodila výplata a aby šla práce dělat i z domova online,” říká Píchová.

Komunikační technologie a pojišťovnictví na vrcholu

Podle Píchové se také výrazně zvýšil počet lidí, kteří si nově hledají pouze částečné uplatnění. Vládní nařízení jim totiž neumožňují podnikat a tak hledají nejen alternativní řešení příjmu pro aktuální stav, ale i stabilní zdroje do budoucna.

„Jedním z odvětví, které díky koronaviru rychle roste, je i finančnictví a pojišťovnictví. Jde zároveň o sektory s jednou z nejvyšších průměrných mzdových ohodnocení v Česku,” vysvětluje.  Její slova potvrzují i údaje ČSÚ. Průměrná mzda v bankovním a pojišťovacím sektoru činila podle oficiálních statistik loni 56 735 korun, vyšší platy bychom zaznamenali už jen v telekomunikacích (63 395 korun). 

„Rostou i příjmy pojišťovacích zprostředkovatelů. Pojišťovnictví prochází obrovskou legislativní reformou, se zvyšujícími se zákonnými nároky na udělení licence dochází k regulaci celého trhu a poptávce po nové síle,” upřesňuje Píchová. 

Reforma pojišťovnictví tak podle Píchové zároveň nabízí novým poradcům více obchodních příležitostí a vzhledem k aktuální pandemické situaci vytváří i nejlepší příležitost pro vstup do oboru samotného .„Díky tomu dosažení licence garantuje jistotu velmi slušného příjmu,” doplňuje.

Vysoká míra svobody

Zvyšující se poptávka po kvalifikovaných pracovnících v pojišťovnictví a financích se přitom úspěšně potkává s potřebami dnešní doby. Lidé si sami řídí svůj čas a nejsou vázáni na podmíněnou docházku do kanceláře. „Práce finančního poradce nebo pojišťovacího zprostředkovatele je flexibilní. Po zaučení si lidé čas řídí zcela sami,” říká Píchová. Vysoká míra svobody tak může vyhovovat jinak znevýhodněným skupinám lidí, jako jsou například maminky na rodičovské dovolené a po skončení rodičovské dovolené, jejichž práce se nedá kloubit s režimem předškoláka.

Hlavní je zodpovědnost a chuť se učit

Certifikovaným poradcem se může stát každý člověk alespoň se středoškolským vzděláním a maturitou, čistým trestním rejstříkem a podmínkou je také nezatíženost exekucí či insolvencí. „U kandidátů hledáme dobré komunikační dovednosti, důvěryhodnost, chytrou hlavu a chuť pracovat s lidmi. Toto musím kandidát mít, vše ostatní jsme schopni, dodat, naučit, doplnit,” přibližuje Píchová.

Noví pracovníci podle Píchové musí počítat s velkou výzvou v podobě vzdělávání, nutností je totiž složení IDD zkoušky pro Českou národní banku. Generali však své lidi podporuje už ve fázi vzdělávání. „Nováčky platíme už v době, kdy se vzdělávají a certifikují. Samotné certifikáty taktéž hradí naše společnost,” ujišťuje koordinátorka. 

Příjmy čerstvě certifikovaných poradců pak podle Píchové začínají na 30 tisících korun, s dalšími pracovními zkušenostmi pak rychle rostou. „Vše je na chuti se učit a vůli profesně růst. My nabízíme hlavně skvělé příležitosti k výdělku a stabilitu dobrého zaměstnavatele, který podrží i v těžkých časech,” uzavírá koordinátorka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pexels.com

Štítky práce, zaměstnání, statistiky, Generali Česká pojišťovna, finančnictví, pojišťovnictví, poradenství, COVID-19, nezaměstnanost, Český statistický úřad, Česko, Generali Investments CEE, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uchazeči o práci si kvůli koronaviru nejvíce cení stabilního příjmu. V kurzu jsou hlavně flexibilní zaměstnání online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.