Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strakonická teplárna podá žalobu na firmu Energo

Strakonická teplárna podá žalobu na firmu Energo, se kterou vede spor o platby za dodávky tepla. Když Energo s teplárnou nepodepíše novou smlouvu do 15. května, je možné, že pak omezí nebo přeruší dodávky tepla. Vyplývá to z dokumentu, který zveřejnila teplárna na webu. Energo teď smlouvu s teplárnou nemá.

Teplárna na začátku týdne oznámila, že když jí Energo, které zásobuje byty na sídlišti Šumavská, nezaplatí, omezí nebo přeruší dodávky. Po jednání s městem, které je její většinový akcionář, od toho ve čtvrtek ustoupila a topí dál.

"Teplárna považuje za naprosto nepochopitelné, že společnost Energo vytrvale odmítá uzavřít smlouvu na dodávky tepla, neplatí za odebrané teplo a přitom se paradoxně neustále domáhá dodávek tepla," uvedla firma v prohlášení.

Energo uvádí, že teplárna mu dluží kolem 15 milionů Kč za nájem distribuční soustavy. Podle vedení teplárny jí Energo dluží kolem 3,5 milionu.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval ve středu obě firmy, aby respektovaly předběžné opatření, jež úřad vydal. Podle něj musí teplárna Energu dál dodávat a Energo za teplo platit. Teplárna Energu omezila dodávky na několik hodin v lednu. Spor tehdy řešil ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), obě společnosti měly do 16. dubna uzavřít novou smlouvu, což se nestalo.

Teplárna také podá návrh na exekuci předběžného opatření, které vydal ERÚ. Chce tak získat platbu, kterou jí Energo dluží, řekl Hřídel.

Strakonice tento týden rozhodly, že půjčí teplárně deset milionů Kč. Firma chce postavit teplovod na sídliště Šumavská, kde jde o víc než 250 bytů, a do lokality archeologa Dubského. Teplárna dnes uvedla, že požádá ERÚ o předběžné stanovisko spjaté s udělením licence na nové teplovody. Radnice tak chce vyřešit spor, jak řekl již dříve starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Strakonická teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulů tepla. Teplárna, v níž má město 77,3 procenta akcií, vytápí 7000 domácností a desítky firem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, teplo, správa, soud, Strakonice, Energetický regulační úřad, Karel Havlíček, ANO 2011, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna podá žalobu na firmu Energo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.