Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Když Rusko omezí dovoz piva, bude to pro české pivovary složité. Situace by se dotkla i Budvaru

Pokud Rusko omezí dovoz piva z Česka, bude to pro tuzemské pivovary složitá komplikace. České pivovary do Ruska loni vyvezly půl milionu hektolitrů piv, což jsou zhruba dvě a půl procenta z jejich celkového výstavu. Novinářům to dnes řekla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Moskva v reakci na vyhoštění velkého počtu svých diplomatů z Prahy zvažuje podle listu Kommersant možnosti ekonomických sankcí proti České republice. Ruské úřady mohou omezit dovoz českého zboží, například piva, píše ruský list s odvoláním na dva zdroje z vládních kruhů.

"Moc pivovarů tam nevyváží, protože ruský trh je složitý, ale samozřejmě i pro ně půjde o složitou komplikaci. V dnešní době, kdy se hledají jakékoli možnosti prodeje včetně těch exportních, je jakákoli ztráta nežádoucí," řekla Ferencová.

Jednička českého pivního trhu, Plzeňský Prazdroj, situaci sleduje, ale nyní ji nechce komentovat. "Rusko patří k významnějším zemím pro náš export z pohledu objemu," řekl dnes mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. V roce 2019 prodal pivovar rekordních 11,7 milionu hektolitrů piva, z toho v zahraničí 4,5 milionu hektolitrů.

Do Ruska vyváží i Budějovický Budvar. "Situaci sledujeme, v tuto chvíli je ale zatím velmi předčasné dělat jakékoli závěry. Rusko nicméně patří mezi naše důležité exportní trhy, do Ruska vyváží Budvar zhruba deset procent ze všeho exportovaného piva," řekla již začátkem týdne PR manažerka Budvaru Markéta Ježková. Budvar předloni vyvezl téměř 69 procent prodaného piva, přičemž v roce 2019 uvařil 1,67 milionu hektolitrů.

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století.

Jeden ze zdrojů deníku Kommersant předpokládá, že se postihy v reakci na Vrbětice dotknou českého piva. Do Ruska loni podle Kommersantu putoval z Česka chmelový mok v hodnotě 38 milionů dolarů (813 milionů korun), meziročně o deset procent víc. Ředitel Střediska pro výzkum federálního a regionálního trhu s alkoholem Vadim Drobiz považuje případný zákaz dovozu českého piva za "symbolické popíchnutí", jelikož Rusko nakupuje v zahraničí jen malou část piva, které Rusové vypijí, konkrétně pět procent. České pivo tvoří v celkovém objemu importu kolem deseti procent, tedy 40 milionů litrů ročně. České pivo podle Drobize kvůli kolísání směnného kurzu v Rusku zdražuje, takže Rusové ho pijí méně. "Nápoje vyrobené v Česku pravidelně nebo příležitostně pije méně než dva miliony lidí," uvedl Drobiz o zemi, kde žije přibližně 146 milionů obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějovický Budvar

Štítky ČR, Rusko, pivo, obchod, diplomacie, Praha, pivovar, Budějovický Budvar, Česko, Moskva, Český svaz pivovarů a sladoven, Kommersant, české pivo, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Rusko nás potřebuje a naše peníze,řekl blb z Prahy,nějaký Kolář,prý starosta za ŤOP 0,9nic.

Úterý, 27. dubna 2021, 00:34Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Místo toho, aby tisk podporoval politické rozhodnutí nenechat si všechno líbit a hrdě vzdorovat Rusku, které si stále myslí, že jsme jeho vazal, píše tady o tom, jak na to doplatíme, když si nenecháme líbit teror od Rusů. Je třeba vědět, jestli chceme být svobodný a nezávislý národ, nebo ti kdo mají na mysli jen plné žaludky a peněženky.

Pondělí, 26. dubna 2021, 08:40Odpovědět

Když Rusko omezí dovoz piva, bude to pro české pivovary složité. Situace by se dotkla i Budvaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.