Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Uvadají vám zasazené bylinky? Oživit je můžete i bez použití chemie

PR článek

Koupili jste si rostlé bylinky v supermarketu a po nějaké době si všimli, že začínají uvadat? Nezoufejte. Dostat je zpět do formy není nijak složité a jde to i bez chemických přípravků.

Světlo, půda, vláha. Všechny rostliny potřebují k životu pouze správný balanc těchto základních elementů. V případě rostlin, které si člověk už zakoupí vyrostlé, je potřeba zaměřit se hlavně na zeminu. 

Základem je kvalitní substrát, ideálně na přírodní bázi bez přidané chemie. „Samozřejmě nejlepší volbou je vlastní kompost. Ne každý však má tuto možnost, proto je na trhu spoustu čistě organických substrátů a hnojiv,” prozradila Petra Máslová Dvořáková ze společnosti Rašelina Soběslav.

V nabídce známého jihočeského výrobce najdete celou řadu přírodních produktů Vita Natura, jež se mohou pochlubit oficiálním certifikátem pro ekologické pěstování Biokon. 

Substráty s organickými hnojivy jsou vhodné jak pro pěstování zeleniny, tak i pro bylinky a ostatní rostliny. „Například rajčata můžete pěstovat i přímo v samotném pytli se substrátem. Jen je nutné doplnit oporu a rajčata pravidelně vyvazovat,” doplňuje Máslová Dvořáková.

Rostlinkám pomůže i žížalí trus

Vedle volby kvalitního substrátu je potřeba rostlinu přesadit do nového, většího květináče. A pokud chceme dopřát bylince tu nejkvalitnější péči, v průběhu přesazování přidáme do substrátu Vermihumin

„Jde o organické hnojivo z trusu žížal, což je jedna z nejlepších látek na hnojení vůbec. Díky pozvolnému uvolňování živin pomáhá rostlinám ve vývoji a růstu. Bylinky pak budou vitální a chutné,” dodala.

Jak na zálivku? Ne málo a ne moc

V neposlední řadě nesmíte zapomenout na zálivku. Ta by měla být přiměřená, aby rostliny úplně nevyschly a zároveň nebyly přemokřené. „Pro co nejlepší výsledek je dobré jednou za 14 dní aplikovat přípravek Kopřiva Plus, což je přírodní stimulátor růstu,” vysvětlila Máslová Dvořáková.

Jedná se o výluh kopřivy dvoudomé, břízy bělokoré a rašeliny, který lze aplikovat na list i zálivkou. „Rostliny mají pak svěže zelenou barvu, lépe rostou a jsou odolnější vůči škůdcům,” uzavřela.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rašelina, rašelina soběslav, bylinky, hnojivo, substrát, zálivka, rostliny, Soběslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uvadají vám zasazené bylinky? Oživit je můžete i bez použití chemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.