Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Příští týden bude podle meteorologů teplý. Květen ale teplotně nepřekvapí

Květen bude teplotně podprůměrný, srážkově průměrný. Nejchladnější by měl být tento týden, naopak nejvyšší teploty Česko čekají v příštím týdnu, tedy od 10. května. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nízké teploty mají v tomto týdnu být zejména od středy do soboty.

„Týdenní průměry nejvyšších denních teplot v prvním týdnu předpovědi předpokládáme kolem 14 stupňů Celsia," uvedli meteorologové. Do pátku podle nich maxima nepřesáhnou 14 stupňů. V sobotu bude oteplení jen mírné, zhruba na 16 stupňů. V neděli by ale už mělo být jasno s nejvyššími teplotami okolo 20 stupňů Celsia.

V příštím týdnu pak průměry nejvyšších denních teplot dosáhnou 21 stupňů. Týden od 10. května by tak měl být v tomto měsíci sice nejteplejší, z dlouhodobého hlediska ale budou teploty v něm průměrné. Ve zbývajících dvou květnových týdnech mají být průměry nejvyšších teplot kolem 18 stupňů.

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme v prvním týdnu (3.5. - 9.5.) kolem čtyř stupňů, v dalších třech týdnech kolem sedmi stupňů," dodali meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v období od 3. května do 30. května je 13,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1991, kdy se průměr dostal jen na 8,9 stupně. Naopak v roce 2018 to bylo 16 stupňů, což je dosavadní maximum.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky květen, meteorologové, předpověď, počasí, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden bude podle meteorologů teplý. Květen ale teplotně nepřekvapí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.