Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tajemný dům v centru

Nevím jak vy, ale když jdu od hlavní pošty na náměstí Přemysla Otakara II. ulicí Karla IV. a míjím zdevastovaný dům „U Zedníků“ vždycky si říkám „taková škoda, že je nevyužitý a chátrá“. Přibližně před šesti měsíci někdo urazil zámek od velkých dveří a dům se stal volně přístupný. No volně přístupný, myslím, že málokdo má odvahu a zájem vejít dovnitř, protože příchozího přivítá zápach, nepořádek a v neposlední řadě i obava z osob, které zde nelegálně žijí.

Před několika měsíci jsem zjišťoval možnost zabezpečení, tj. opětovného uzamčení domu a zabránění tak postupující devastaci. Od magistrátu města jsem dostal logickou informaci, že se jedná o soukromý majetek, a že v tomto případě nemohou nic dělat. Dokonce ani městská policie nemůže do objektu vstoupit, pokud se z domu nebude ozývat volání o pomoc nebo pokud nebude zřejmé, že se v objektu děje trestná činnost. 

Učím na Biskupském gymnáziu a v rámci výuky výpočetní techniky a probírání elektronických databází státní správy jsem požádal studenty, aby v katastru nemovitostí vyhledali majitele tohoto domu. Výsledky hledání byly překvapivé. Majitelkou nemovitosti je paní Beatrice E. Weaver ze Spojených států amerických a je jí 94 let. Určitě nebude pocházet z „nuzných“ poměrů, protože její tatínek byl kdysi senátorem za Kalifornii. Vím, že paní již navštívila řada našich krajanů, kteří se snažili dům odkoupit, ale nikdo nepochodil. V nedávné době také prosákla na veřejnost informace, že se dům snažil kdosi nelegálně přepsat na katastru nemovitostí, ale byl odhalen. Za tuto informaci ale neručím.

Dům v ulici Karla IV.

Čtvrtek, 6. května 2021, 10:19

Dům v ulici Karla IV.
Dům v ulici Karla IV.

Co víme o domě U Zedníků? Velmi podrobně popsal historii domu Jan Schinko ve svém cyklu Drbna historička v dílu nazvaném „Nevelký dům s velkou historií“. Zde je vyjmenována celá řada majitelů a osudů se vztahem k této nemovitosti. Když jsme s Milanem v pátek dům procházeli, byl zde zřejmě pouze jeden obyvatel, a to nelegální. V celém domě jsou totiž pouze dvě místnosti bez kliky, takže pokoje nejdou otevřít. Z jedné z nich se ozývalo poctivé pochrupávání. Spáče jsme pro jistotu nebudili.

Fotografie Milana Bindera jsou vypovídající. Nedoporučujeme nikomu dům navštěvovat, protože žádné poklady zde nenaleznete, jak je ostatně vidět i z obrázků v příloze.

Myslím, že pokud někdo paní Beatricii Weaver nebo její dědice nepřesvědčí k prodeji domu či jeho opravě, máme v centru města „zaděláno“ na problém. Věřme ale, že se vše v dobré obrátí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, dům, centrum, Karla IV., České Budějovice, Karel IV. Lucemburský, Přemysl Otakar II., USA, Kalifornie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Hromádko

Paní možná bude mít v Česku právního zástupce nebo správce majetku. Zkusil bych zjistit, jestli tomu tak je a kontaktovat jeho.

Sobota, 15. května 2021, 21:21Odpovědět

Larry Fox

Nabízíme všechny druhy půjček za nízkou úrokovou sazbu 3%. Můžete si půjčit na jakékoli období od 1 do 25 let a půjčit si libovolnou částku od 2 000 do 50 000 000,00 GBP za jakýmkoli účelem. Můžete se přihlásit prostřednictvím whatsapp: +447451283532 nebo e-mailu: larryfox2017@hotmail.com

Úterý, 11. května 2021, 13:52Odpovědět

Jiří Vítovec

S tímhle domem máme spjatou rodinnou historii. Babička naší mamky v něm bydlela. Podle vyprávění pravděpodobně poslední obyvatelka tohoto domu.

Pátek, 7. května 2021, 13:04Odpovědět

Tereza Horká

Co zkusit "majitelce" poslat fotky domu, jak nyní vypadá a co se s ním děje.. Třeba by to pomohlo, že by ho prodala konečně..

Pátek, 7. května 2021, 06:56Odpovědět

Jaromír Cipín

Koukám na něj pokaždé úplně stejně! Vždy si říkám: "Škoda, tady by byla hezkých pár bytů, dole obchůdek, hospůdka... ". Paní v USA ho evidentně nutně potřebuje.

Čtvrtek, 6. května 2021, 20:45Odpovědět

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tajemný dům v centru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.