Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějcký parazitolog a popularizátor vědy Jan Perner získal významné ocenění

Jan Perner z Biologického centra Akademie věd sídlícího v Budějcích získal ocenění Učené společnosti České republiky. Mladý parazitolog se tvůrčím způsobem zasloužil o zavedení a využití nových experimentálních přístupů, které představují významný pokrok při výzkumu roztočů či klíšťat a jejich přizpůsobení k parazitickému způsobu života.

Výzkum těchto organismů byl spjat s používáním laboratorních zvířat. Jan Perner však se svými kolegy vyvinul tenké membrány a sadu „parfémů“, které dohromady imitují kůži hostitele, pod níž mohou vědci klíšťatům podávat krmnou krev. A právě díky této „umělé kůži“ není potřeba laboratorních zvířat ani ke studiu klíšťat, ani k testování nových přípravků proti klíšťatům. Díky tomuto experimentálnímu přístupu, který je jak etický, tak ekonomický, se otevřela celá řada experimentálních možností, které nebylo možno provádět na živých zvířatech.

„Jistě stojí rovněž za zmínku, že Jan Perner spolunavrhl s virologickým týmem Parazitologickém ústavu diagnostickou sadu na rychlou a přímou detekci koronavirové RNA z lidských vzorků. Tato nová metoda umožňuje velmi citlivě a velmi rychle odhalit přítomnost viru ve vzorku,“ dodala Daniela Procházková z Biologického centra Akademie věd.

Perner je také aktivní popularizátor vědy, vychovává nové generace studentů a přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Jan Perner, České Budějovice, věda, parazitologie, klíšťata, klíště, Biologické centrum AV ČR, Učená společnost České republiky, Parazitologický ústav Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký parazitolog a popularizátor vědy Jan Perner získal významné ocenění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.