Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sluneční UV záření si tělo sčítá po celý život. Oči a pokožku je potřeba chránit už od dětství, doporučuje známá oční lékařka

PR článek

S postupujícím jarem a nástupem letních dní se spolu s teplotou zvyšuje i intenzita slunečního svitu. To s sebou přitom nese i jeden negativní faktor: vyšší dávky ultrafialového (UV) záření. Proč nám škodí, jak se efektivně bránit a kdy je nejlepší s ochranou začít? Odpovídá přední jihočeská oční lékařka MUDr. Kim Štěpánková.

Dny se prodlužují, slunečního svitu je čím dál víc a léto už o sobě pomalu dává znát. Co letní měsíce představují pro naše oči?

MUDr. Kim Štěpánková, FEBO, DiS. se řadí mezi přední specialisty v oboru oftalmologie v Českých Budějovicích. Jako první oční lékařka v Jihočeském kraji získala v Paříži prestižní oftalmologický titul FEBO a také jako jediná disponuje navíc úplným vzděláním v oboru oční optika.

Nyní je vedoucí lékařkou a garantem českobudějovického Centra oční péče na Poliklinice Sever, které unikátně spojuje několik odborností a poskytuje komplexní péči v rámci oftalmologie, estetické medicíny, optometrie, plastické chirurgie a oční optiky.

Na příchod léta se většinou všichni těšíme, pro naše oči jde však o nejnáročnější období v roce. S tím, jak se zvyšuje intenzita slunečního svitu, zvyšuje se také dávka neviditelného UV záření. Z hlediska jeho biologických účinků ho dělíme na typy A, B a C.

UVA má rozsah vlnových délek mezi 315 až 400 nm a představuje téměř 99 % veškerého UV záření, které dopadá na zemský povrch. Proniká hlouběji do kůže a může mít vliv na stárnutí pokožky a vznik vrásek. Oproti typům B a C nepůsobí přímo poškození DNA.

Nejškodlivější je pro člověka UVB záření s vlnovou délkou mezi 280 až 315 nanometry. Z převážné většiny je sice pohlcováno ozonovou vrstvou, nicméně to, co projde až na zemský povrch, může způsobovat akutní i chronické potíže a při dlouhodobé expozici zde existuje riziko vzniku nádorového bujení. 

UVC záření zahrnuje vlnové délky kratší než 280 nanometrů a vzhledem k tomu, že prakticky neprochází atmosférou, není mu zde věnována větší pozornost, ač je z výše uvedených typů pro člověka nejnebezpečnější. Lidské tělo je tak vystaveno zejména účinkům UV záření typu A a B.

Jaké konkrétní nebezpečí představuje UV záření pro naše oči?

Nejvíce ohrožené jsou povrchové vrstvy, tedy oční víčka a rohovka oka. Vlivem UV záření může dojít také k zánětu spojivek a při extenzivní intenzitě světla až k poškození sítnice.

Z dlouhodobého hlediska je to šedý zákal a následná nutnost operace. Chránit by se měli především lidé, kteří pracují venku vzhledem k riziku vzniku degenerativního onemocnění spojivky. V horském prostředí pak hrozí zánět rohovky, tzv. sněžná slepota.

Proč zrovna na horách?

Ze dvou důvodů. Zaprvé, míra UV záření přítomná ve slunečním svitu stoupá s nadmořskou výškou. Čím výše se nacházíme, tím vyšší dávce UV záření jsme vystaveni.

Druhým a o mnoho zásadnějším faktorem, je odraz slunečního svitu. Sníh, písek nebo hladina vody odráží až devadesát procent slunečního záření a tím se opět intenzita UV záření zvyšuje.

Naše oči se tomu nedokáží efektivně bránit. Zornice reagují na světlo a podle intenzity se roztahují nebo zužují. Odražené světlo představuje nápor, před kterým už zornice není schopna oko plně uchránit.

Mění se míra UV záření i s denní dobou?

Přes poledne, kdy je slunce na obloze nejvýš, je nejintenzivnější. Mění se také v závislosti na ročním období. Vyšší intenzita UV záření začíná zhruba v květnu a končí s babím létem v září.

Je důležité si uvědomit, že účinky UV záření nejsou jednorázové, ale kumulativní. Naše tkáň si ho pamatuje a sčítá se po celý život. Je proto třeba se chránit už od dětství.

Jsou děti citlivější vůči účinkům UV záření?

Rozhodně. A to nejen z hlediska citlivosti pokožky. Zrak se lidem vyvíjí až do zhruba dvaceti let. Do té doby jsou naše oči zranitelnější.

Děti by tak v létě měly kolem poledne maximálně omezit pobyt na přímém slunci a obecně se během dne adekvátně chránit. Ideální je kombinace pokrývky hlavy a opravdu kvalitních dětských slunečních brýlí. O opalovacím krému s vysokým faktorem ani nemusíme hovořit.


Práce z domova a distanční výuka dětí se negativně podepisují na našem zraku, říká přední jihočeská oční lékařka

Již téměř rok čelíme epidemii COVID-19. Velká část lidí v Česku pracuje z domova a téměř všechny děti se učí distančně. Jinak řečeno, jsme nuceni trávit několik hodin denně před monitory počítačů. Jaký to má vliv na náš zrak? Zeptali jsme se...


Jak se tedy efektivně můžeme chránit?

Je zapotřebí chránit nejen oči, ale i víčka a citlivou kůži okolo očí. Tomu bychom měli přizpůsobit i tvar brýlí, tedy čím větší plocha, tím lepší ochrana. 

Základem je kvalitní UV filtr s číslem 400, což značí ochranu před UV zářením o nižší vlnové délce, tedy před UVA i UVB a certifikace kvality CEE. Všechny sluneční brýle v naší oční optice na Poliklinice Sever tato důležitá kritéria samozřejmě splňují. 

Z naší široké nabídky si vybere každý. Je na výběr od cenově dostupných kvalitních brýlí po luxusní značky módních ikon, jako např. Victoria Beckham nebo Dolce & Gabbana. Abychom zákazníkům ulehčili výběr, zakoupili jsme speciální podsvícený panel pouze pro sluneční brýle, kde každý na první pohled vidí reálný odstín skel. 

Novinkou je u nás nyní možnost si přímo v oční optice přístrojově změřit aktuální účinnost UV filtru současných brýlí zákazníka. Výsledky často dokáží velmi negativně překvapit. Samozřejmostí je pak i komplexní poradenství a pomoc s výběrem optimální varianty brýlí včetně typu zabarvení. 

Když jsme u zbarvení brýlových čoček, platí, že čím tmavší sklo, tím lepší ochrana?

Mnohdy právě naopak. Kvalita UV filtru nijak nesouvisí se zbarvením skla. Naprosto dostačující UV filtr může mít i úplně čirá čočka. 

Oproti tomu mohou tmavá skla působit kontraproduktivně. Pokud máte nekvalitní brýle sice s tmavými skly, ale špatným nebo nulovým UV filtrem, zornice očí se kvůli nedostatku světla roztahují a absorbují tak vysoké dávky UV záření. Výsledek je ten, že sice se cítíte komfortně, jelikož Vaše oči nejsou oslněny sluncem, ale nevědomky škodíte svým očím. Obecně proto platí: čím tmavší čočka, tím lepší by měla mít UV filtr.

Pohodlné vidění a zároveň plnou ochranu zajistí i hnědá skla, jež jsou velmi příjemná. Žluté, oranžové nebo zelené čočky jsou zase dobré pro vyniknutí kontrastu.  

Trendem poslední doby jsou brýle s polarizací. Ta propouští jen některé vlnové délky a tím výrazně redukují světelné odlesky. Oblíbené jsou tak u milovníků vodních sportů, rybářů nebo profesionálních řidičů.

Dají se skloubit sluneční a dioptrické brýle?

Existuje několik možností. Ideální variantou, je nechat si zhotovit druhé dioptrické sluneční brýle. Námi nabízené německé čočky ZEISS mají tu výhodu, že jako jediné na trhu disponují kvalitním UV filtrem celé čočky, a nejen povrchových vrstev jako čočky ostatních výrobců. Díky tomu se při drobném poškrábání či opotřebení nijak nesnižuje účinnost UV filtru. 

Velkou výhodou je poté možnost individuálního výběru zabarvení a intenzity ztmavení čočky včetně např. tzv. zrcadlového efektu. 

Finančně méně náročnější jsou poté sluneční a dioptrické brýle v jednom. Toho lze docílit osazením samozabarvovacími čočkami, jež tmavnou podle intenzity venkovního světla. 

Další variantou jsou pak brýle s nasazovacím klipem. Funguje většinou na mechanickém či magnetickém principu. V oční optice našeho Centra oční péče na Poliklinice Sever můžeme zákazníkům nabídnout několik kvalitních brýlových obrub tohoto typu, kdy prostým okem nelze poznat, že se jedná o dioptrické brýle s klipem. 

Poslední a naprosto vhodnou možností je pak samozřejmě kombinace kvalitních slunečních brýlí a kontaktních čoček.

Jaký mají Češi obecně vztah ke slunečním brýlím?

V posledních letech vídám stále větší množství lidí, kteří své oči chrání a kteří si uvědomují případná zdravotní rizika do budoucnosti. Zejména je to patrné u mladší generace, která stále ve větší míře bere sluneční brýle jako skvělý módní doplněk s velkou přidanou hodnotou ochrany zraku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OK Optical

Štítky ok optika, kim štěpánková, sluneční brýle, poliklinika sever, České Budějovice, ultrafialové záření, brýle, čočka jedlá, Paříž, Victoria Beckhamová, Dolce & Gabbana, Jihočeský kraj, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sluneční UV záření si tělo sčítá po celý život. Oči a pokožku je potřeba chránit už od dětství, doporučuje známá oční lékařka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.