Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Práce z domova a distanční výuka dětí se negativně podepisují na našem zraku, říká přední jihočeská oční lékařka

PR článek

Již téměř rok čelíme epidemii COVID-19. Velká část lidí v Česku pracuje z domova a téměř všechny děti se učí distančně. Jinak řečeno, jsme nuceni trávit několik hodin denně před monitory počítačů. Jaký to má vliv na náš zrak? Zeptali jsme se MUDr. Kim Štěpánkové, oční specialistky z Českých Budějovic.

MUDr. Kim Štěpánková, FEBO, DiS. se řadí mezi přední specialisty v oboru oftalmologie v Českých Budějovicích. Jako první oční lékařka v Jihočeském kraji získala v Paříži prestižní oftalmologický titul FEBO a také jako jediná disponuje navíc úplným vzděláním v oboru oční optika.

Nyní je vedoucí lékařkou a garantem českobudějovického Centra oční péče na Poliklinice Sever, které unikátně spojuje několik odborností a poskytuje komplexní péči v rámci oftalmologie, estetické medicíny, optometrie a oční optiky.

Prakticky od března loňského roku jsou obyvatelé České republiky nuceni trávit podstatnou část svého života doma. Může to mít vliv na kvalitu našeho zraku?

Na tuto otázku se musíme podívat z trošku širší perspektivy. Generačně prochází náš zrak značnou proměnou. Tisíce let trávili lidé většinu času venku a velká část populace pracovala, až do začátku 20. století, v zemědělství. Lidé se dívali zejména do dálky a tomu byl samozřejmě uzpůsoben i náš zrak. 

V posledním století se však naše pozornost přenesla z delších nebo středních vzdáleností na vzdálenosti velmi krátké. Z hlediska vývoje lidského oka to byla změna extrémně rychlá a příchod digitálních technologií to ještě umocnil.

Následky jsou zřetelné: evidujeme stále se zvyšující případy krátkozrakosti, a to zejména u dětí. Zároveň dříve ztrácíme přirozenou akomodační schopnost oka (akomodace je schopnost oka zaostřit na předměty v různé vzdálenosti, pozn. red.).

Častou civilizační chorobou dneška je také syndrom suchého oka, kdy dochází k poruše slzného filmu, což se následně projeví únavou očí, pálením, řezáním, zarudnutím či svěděním. Je to způsobeno jednoduše tím, jak žijeme. Pracujeme na počítači, díváme se do tabletů, mobilů a podvědomě zapomínáme mrkat. Abychom tak při práci z domova (nebo u distanční výuky v případě dětí) předešli dlouhodobým problémům, je nutné dodržovat oční hygienu a určitou sadu pravidel.

O jaká pravidla jde?

Ulevujte očím, jak jen to půjde. Po hodině strávené díváním se na obrazovku přestaňte pracovat a na pár minut zavřete oči nebo se dívejte do dálky. Akomodační svaly vašich očí si musí odpočinout.

Důležité je také udržení kvality slzného filmu. Slzy se starají o odplavování mrtvých buněk, bakterií, virů a dalších nežádoucích látek z oka. Ideální je tak pravidelná aplikace umělých slz ve formě očních kapek. Ty bychom měli kapat pravidelně klidně po 2 hodinách. Neměly by však obsahovat žádné konzervační látky, ty totiž mohou při dlouhodobém užívání způsobovat podráždění očí.

Neškodí nám samotné sledování obrazovky?

Digitální zařízení obecně emitují světelné záření, které přispívá k rychlejšímu stárnutí buněk v oku a sítnice obecně. Proto je důležité toto nějakým způsobem blokovat. 

Klientům našeho očního centra výrazně doporučuji do brýlí přikoupit tzv. Blue Protect, pokud u počítače tráví více jak dvě hodiny denně. Jedná se o filtr modrého spektra světla, který je vyvinutý přímo pro lidi pracující velkou část dne na počítači. 

V naší oční optice na Poliklinice Sever nabízíme klientům jako jedni z mála v ČB brýlové čočky od firmy Carl Zeiss z Německa. Jejich technologie, včetně již zmíněného Blue Protect, jsou to nejlepší, co si lze v současnosti pořídit.

Důležité je také dodat, že tento filtr lze dát i do tzv. čoček bez korekce. To znamená, že na práci s počítačem si je může zakoupit i člověk, který normálně brýle nepotřebuje a až se vše stran koronaviru zase normalizuje, může se třeba blýsknout před kolegy v práci stylovým módním doplňkem ve formě brýlí.

Pokud pracujeme doma a sledování monitoru se prostě nevyhneme, máte pro nás nějaká doporučení, abychom minimalizovali případné zdravotní problémy?

Za prvé je velmi důležitý správný posed u počítače: hlava by měla být napřímená, nesmíme se krčit nebo natahovat krk. Dále je důležité udržovat správnou vzdálenost od obrazovky. Když nevidíme dobře, máme tendenci zatěžovat krční páteř tím, že se předkláníme. Tím si zaděláváme na bolesti hlavy či zad. Nesmíme sedět ani daleko, ani blízko, ale tak, abychom oči namáhali minimálně. Na obrazovku ale musíme vidět jasně a ostře.

Pokud váš počítač nebo monitor umožňuje nastavit si různé filtry nebo noční režimy, je dobré je využívat. Dodržováním těchto pravidel můžete předejít řadě ortopedických i očních problémů.

A v neposlední řadě je samozřejmě velmi důležitá správná brýlová korekce. Pokud člověk potřebuje opravdu jen nové brýle, není třeba čekat půl roku, než mu jeho zdravotní pojišťovna zaplatí vyšetření u specialisty. 

Lze využít měření dioptrií a předpis brýlí vysokoškolsky vzdělanou optometristkou. V našem centru navíc disponujeme jedním z nejmodernějších digitálních přístrojů Zeiss na měření dioptrií v Českých Budějovicích. Toto měření je pro klienty naší optiky samozřejmě zdarma.

Předpokládám, že stejná doporučení platí i pro děti, které tráví hodiny denně distanční výukou.

Děti jsou současným stavem postiženy ještě citelněji, jejich oči jsou stále ještě ve vývinu a dlouhodobé zatížení zraku na krátkou vzdálenost jim velmi škodí. 

Chce to proto chodit co nejčastěji ven. Na procházky, hrát si na hřiště, vymýšlet venkovní aktivity co jen to půjde, aby si jejich oči odpočinuly od akomodace. Čerstvý vzduch nakonec prospěje nám všem. Kvalitní péče o zrak, ať už ji leckdo podceňuje a často na ni i šetří, bude naprosto stěžejním faktorem pro stav našich očí ve starším věku.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky oftalmologie, kim štěpánková, oční lékařka, České Budějovice, oči, práce z domova, distanční výuka, počítač, Česko, brýle, Carl Zeiss, Paříž, Jihočeský kraj, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce z domova a distanční výuka dětí se negativně podepisují na našem zraku, říká přední jihočeská oční lékařka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.