Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darování plazmy přináší individuální péči a hřejivý pocit z pomoci. Co o dárcovství říká sestřička Gabriela z centra Cara Plasma?

PR článek

Zdravotní sestra Gabriela Bretschneiderová pracuje na sále odběrového centra Cara Plasma v Praze více než 6 let. Za tuto dobu si dokázala vytvořit vřelý vztah s řadou dárců, kteří se za ní rádi opakovaně vracejí. Cara Plasma si zakládá nejen na profesionálním, ale také na příjemném personálu, osobní přístup je totiž nedílnou součástí odběru plazmy.

Co je vaší náplní práce?
Pracuji na sále, kde zajišťuji odběr plazmy. Jedna část práce je samotný odběr, kdy si dárce pozvu na lůžko a napojím ho k separátoru. Délku odběru ovlivňuje, jak je dárce odpočatý, kolik toho snědl a vypil, ale také v jakém je rozpoložení. Únava a stres mají za následek zúžení cév a tím i zpomalení průtoku krve. Proto druhá část mé práce je důležitá komunikace s dárcem a vytvoření pro něj maximálně pohodlné podmínky, aby tak byl co nejvíce uvolněný a cítil se dobře. Komfort dárce je pro nás stejně podstatný jako odebraná plazma.

Proč je třeba darovat plazmu?
Plazma je nenahraditelnou složkou řady životně důležitých léků, především pro pacienty s oslabenou imunitou. V nemocnicích ji používají třeba na rozsáhlé popáleniny. Moderní zdravotnictví a velké množství pacientů by se bez ní zkrátka neobešlo, proto je darování plazmy tak důležité.

Co pravidelné dárce nejčastěji motivuje?
Většinou chválí šikovné sestřičky, které u nás pracují a jak vřele se k nim chovají. Líbí se jim také zázemí poboček, máme to tu komornějšího rázu, ale o to příjemnější. Nejvíce je motivuje právě pomoc těm, kteří to potřebují. Často i přímo někomu blízkému, kdo léky z plazmy užívá.

Co máte na vaší práci nejraději?
Když mi dárce poděkuje a řekne, že to ani nebolelo. Celkově vědomí, že naše práce pomáhá mnoha nemocným a naši dárci jsou spokojení. Nejtěžší je překonat prvotní obavy, nakonec se vracejí rádi. Jsou i tací, kteří jsou se mnou téměř od mého nástupu do Cara Plasmy. Dokonce mi občas přinesou malou pozornost, už mě znají a máme vybudované velmi vřelé vztahy.

Chtěla byste dodat něco na závěr?
Jsem opravdu vděčná, že jsem v prostředí, kde mě lidé podrží a já je. Člověk občas čelí pracovním i osobním výzvám, které nejsou jednoduché. Lidé se kterými pracuji, ať už kolegové nebo dárci, jsou to hlavní, proč mě má práce naplňuje a pomáhá mi překonat veškeré překážky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky plazma, odběr, dárcovství, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darování plazmy přináší individuální péči a hřejivý pocit z pomoci. Co o dárcovství říká sestřička Gabriela z centra Cara Plasma?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.