Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový diagnostický systém v elektrárně Lipno je podle odborníků světový unikát

Zcela nový diagnostický systém instaloval ČEZ na generátor prvního turbosoustrojí vodní elektrárny Lipno. Díky němu mohou energetici včas předvídat přehřívání a případně jiné problémy jihočeské vodní elektrárny. Investice byla součástí celkové modernizace turbogenerátoru, která vyšla ČEZ na 200 milionů korun. Svým rozsahem jde podle odborníků dokonce i celosvětově o největší podobnou instalaci. Nový diagnostický systém instaluje ČEZ na další vodní elektrárny.

Přesně 276 čidel měření teploty instalovali technici do statorových drážek turbogenerátoru vodní elektrárny Lipno. „Takové řešení nemá žádná jiná elektrárna na světě. Díky téměř třem kilometrům optického kabelu nám tento „teploměr“ včas napoví, že dochází k přehřívání a něco není v pořádku,“ říká Kamil Prešl, vedoucí útvaru technická kontrola a diagnostika klasických elektráren ČEZ.

Čidla sledují vibrace turbosoustrojí a generátoru, monitorují částečné výboje, zkratové závity, předepsanou velikost vzduchové mezery mezi rotorem a statorem nebo hlídají teplotní odchylky od normálu. Celkem se jedná o více než deset různých parametrů. Specialisté mohou díky tomuto varování s předstihem reagovat na nestandardní chování strojů.

„Skupina ČEZ se zavázala mj. k plnění cílů v oblastech životního prostředí a výstavbě nových obnovitelných zdrojů. S tím souvisí i zvýšení efektivity provozu a objemu výroby ve stávajících bezemisních elektrárnách. Na míru šité nasazování online diagnostik ve vodních elektrárnách nám umožní optimalizovat plánování odstávek, zvláště generálních oprav. Dosud byly prvky online diagnostiky instalovány na 15 soustrojích a na dalších se tak stane v průběhu dalších měsíců a let,“ říká vedoucí odboru provoz vodních elektráren ČEZ Josef Blaha.

Instalace on-line diagnostiky je nedílnou součástí programu komplexní modernizace vodních elektráren Skupiny ČEZ, největší podobné akce v historii české hydroenergetiky. Omlazovací kúra za více než 3 miliardy korun proběhla v uplynulých 15 letech na 38 soustrojích 22 elektráren ČEZ po celé České republice. Celkový výkon modernizovaných soustrojí činí 1425 MW, tj. zhruba ¾ výkonu jaderné elektrárny Dukovany. Při konstantních hydrologických poměrech vyrobí modernizovaná soustrojí stejné množství elektřiny z menšího objemu stále cennější vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Lipno, ČEZ, energie, vodní elektrárna, elektrárna, Vodní nádrž Lipno, Josef Bláha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový diagnostický systém v elektrárně Lipno je podle odborníků světový unikát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.