Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čechy letos zahraniční dovolená neláká, polovina nepojede nikam

Podle nejnovějších průzkumů se více než polovina Čechů nechystá na letní dovolenou. Ti, kteří si přece jen volno v létě plánují, ho ale chtějí trávit především v tuzemsku. Konkrétně jde o 57 procent dotázaných. Důvodem jsou především obavy z nákazy koronavirem a také finanční situace. Lidé chtějí také více poznávat českou krajinu.

Průzkum vypracovala agentura STEM/MARK pro MF DNES. „Letní dovolenou si nechtějí nechat ujít především lidé s vysokoškolským vzděláním, Pražané a ­obecně obyvatelé velkých měst,“ uvedl sociolog Jan Burianec. Do zahraničí se letos chtějí podívat především mladší lidé do třiceti let, doplnil.

Starch z nákazy některou z mutací koronaviru

Přes 32 procent lidí, kteří se rozhodli, že si letní rekreaci ujít nenechají, jich jako hlavní důvod, proč nepojedou za hranice, zmiňuje, že dovolená V Česku vychází levněji. Druhým nejsilnějším motivem, proč zůstat v Česku, je strach z nákazy především některou z mutací koronaviru. „Zaznívají i tradiční argumenty, mezi které patří preferování tradičního českého chalupaření, nebo se respondentům u nás jednoduše líbí a po exotice netouží," uvedli autoři průzkumu.

Svůj vliv na menší zájem o dovolené v zahraničí může mít podle ekonoma Štěpána Křečka ale i hromadný „covidový nákup" nemovitostí včetně chat a chalup. „Když lidé nakoupí nemovitosti, tak se jim chtějí věnovat. Vyžaduje to dost práce a úsilí. Část lidí kvůli tomu nechce jet na dovolenou, protože zainvestovala do tohoto typu rekreace," uvedl hlavní ekonom BH Securities.

Hudební či filmové festivaly

Z průzkumu také vyplývá, že Češi se zatím moc nechystají ani na tradiční velké letní akce. Na hudební či filmový festival nebo větší sportovní utkání by chtělo vyrazit 36 procent lidí. Největší zájem je tradičně u mladých, mezi respondenty od 18 do 29 let se v létě za kulturou chystá téměř polovina.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com/ PetrfromMoravia

Štítky průzkum, dovolená, Česká republika, zahraničí, Česko, COVID-19, infekční onemocnění, STEM, Mladá fronta DNES, BH Securities

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čechy letos zahraniční dovolená neláká, polovina nepojede nikam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.