Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prodej borůvek na litry je minulostí. Cena se nově musí odvíjet od váhy

Litr borůvek za 110 korun. S prodejci sypkého ovoce u silnice se setkal nejspíš každý z nás. Od letošního roku však musí uvádět cenu v gramech nebo kilogramech. Kontrolovat dodržování hodlá Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Rozhodla se tak na základě častých podnětů spotřebitelů, kteří se v minulosti setkali s prodejem balených borůvek v objemových jednotkách, například v litrech, a po přinesení domů zjistili rozdíl v objemu.

„Vzhledem k tomu, že při prodeji na objemové jednotky hrají roli i faktory, jako „setřesení“ borůvek, respektive „množství vzduchu“, které si spotřebitel zároveň se zbožím kupuje, je prodej na litry výrazně méně spolehlivý ukazatel množství než prodej na hmotnostní jednotky, tedy kilogramy,“ dodal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Spotřebitelé v podnětech poukazovali na rozdíl v objemu zboží při nákupu a po přinesení domů. Někteří po přeměření uváděli pokles objemu až o pětinu.

„Inspektoři budou od letošní sezóny vyžadovat, aby nebalené borůvky, případně jiné sypké ovoce, bylo spotřebitelům nabízeno v hmotnostních, a nikoliv objemových jednotkách. Vzhledem k tomu, že většina prodejců borůvek již v minulosti upřednostnila prodej v hmotnostních jednotkách, inspekce neočekává potíže s dodržováním požadavku,“ uzavřel Kopřiva.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky SZPI, borůvky, prodej, obchod, váha, hmotnost, borůvka, spotřebitel, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Bayer

co zase řešíte,kila nebo litry :( jakákoli nádoba s cenou a kup ,nebo nechej... zase pouze buzerace a orná půda pro pokuty,jednotná nádoba s cemou a hotovo :(

Středa, 9. června 2021, 21:19Odpovědět

Albertina Souřezná

tekutiny se měří na litry,tuhé zboží na kg.nikdy mezi tím nebylo rovnítko.zkuste to pochopit třeba u zmrzliny,máte to tam na obalu napsaný,proto na něm uvádí obě veličiny-není to stejné množství, zmrzlé nerovná se rozteklé.

Středa, 9. června 2021, 16:15Odpovědět

Josef Volfík

Jak se může litr borůvek smrsknout během hodiny na půl litru? To nechápu. Na litry se běžně prodávají i v tržnicích. V Irsku by se umlátili smíchy. Běžně se prodávají jablka, banány, citrony, hrušky na kusy Třeba 3 jablka 1 euro, 2 banány jedno euro, miska třešní 2 eura... Nikdo nic neváží. Jen u nás nějaký idiot bude vážit borůvky.

Úterý, 8. června 2021, 07:14Odpovědět

Zdenek Pargač

hafery ve vlastní štávě-zase s námi vyjebu.

Úterý, 8. června 2021, 03:36Odpovědět

Míra Hápa

Pokud se nezměnil zákon, je sběr lesních plodů dovolen pouze a jenom pro vlastní potřebu, kdy se začnou prodejci kontrolovat? Je to stejné jako očesat sousedovi jabloň a jablka jít prodávat!

Pondělí, 7. června 2021, 21:23Odpovědět

Prodej borůvek na litry je minulostí. Cena se nově musí odvíjet od váhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.