Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní hradlový most Rechle u Modravy čeká rekonstrukce, uzavírá se pro turisty od 1. července

Celkovou rekonstrukci čeká unikátní šumavský hradlový most přezdívaný „Rechle,“ který se nachází nedaleko od Modravy. Práce začnou už 1. července a jsou naplánované až do 15. října. Pro pěší turisty a zejména pro cyklisty znamená uzavření mostu komplikace. Nemohou projet po oblíbené stezce podél Vchynicko – tetovského plavebního kanálu.

Unikátní 72 metrů dlouhý dřevěný hradlový most přes Vydru je věrnou replikou bývalého historického mostu, který zachytával soustavou tyčí plavené dřevo a směroval je do plavebního kanálu. Jeho název je odvozený od německého slova Rechen – hrábě. Byl postaven v letech 1799 – 1801. Až do roku 1953 přes most vedla silnice z Rokyty na Modravu. Po vybudování nové cesty přes Antýgl ztratil starý most význam, začal chátrat až byl odstraněn. Teprve v roce 2000 se dočkal historicky přesné rekonstrukce. Most leží na začátku šestikilometrové bezbariérové trasy vedoucí podél Vchynicko-tetovského plavebního kanálu.

„Rechle je dřevěný most na kamenných pilířích. Jeho dřevěná část konstrukce, tedy ta mostovka je bohužel v havarijním stavu. Rekonstrukcí prošel most v roce 2000. Tomu by odpovídala ta životnost, použito bylo smrkové dřevo. U řeky Vydry panují extrémní podmínky. Cena celkové rekonstrukce mostu přijde na pět milionů korun,“ informoval Jan Dvořák, mluvčí NP Šumava.

Firma uzavře 1. července most a zároveň si zabere pro materiál a přípravu také parkoviště, které se nachází hned vedle mostu. „Samotný most se pak začne po částech rozebírat. Ta část, která se rozebere, bude hned znovu postavena z nových dílů. Začne se rozebírat směrem od Vchynicko – tetovského kanálu ve směru k Modravě,“ uvedl mluvčí národního parku.  

Uzavření hradlového mostu znamená pro návštěvníky této turisticky atraktivní oblasti poměrně značné omezení. Hojně ho totiž využívají cyklisté, ale i pěší turisté. „Lidé, kteří jdou od Vchynicko tetovského kanálu směrem na Modravu, tak mohou využít naučnou stezku Modrava - hradlový most. Ta vede po levém břehu řeky Vydry. Tam mohou lidé jít, aniž by museli po silnici. Lidé, kteří pojedou na kolech, nemohou přejet přes řeku, když pojedou podél kanálu. Musí jet po silnici. To je pro ně takové zásadní omezení. Tedy od Rokyty přes Antýgl až do Modravy musí jet po silnici. Pokud pojedou podél kanálu, zastaví je to u hradlového mostu,“ vysvětlil mluvčí Jan Dvořák.   

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Dvořák / NP Šumava

Štítky hradlový most, rekonstrukce, oprava mostu, Rechle, NP Šumava, Jan Dvořák, turistický ruch, Modrava, silnice, průplav, Vydra, Rokyta, Antýgl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní hradlový most Rechle u Modravy čeká rekonstrukce, uzavírá se pro turisty od 1. července  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.