Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rekonstrukce sálu, nový šéfdirigent a Jihočeská intermezza. Filharmonie představuje novinky letošního roku

PR článek

Přestože covidová opatření kulturu téměř zastavila, Jihočeská filharmonie jela dál. Během pandemie se pracovalo nejen na novém sále, ale také na programu, novém vybavení a speciální covidové edici CD. Na co všechno se můžou milovníci hudby těšit?

Před necelým rokem začala rekonstrukce hlavního sálu Jihočeské filharmonie. Nyní jsou práce prakticky dokončeny a čeká se jen na poslední schvalování a kolaudaci. Kromě vzduchotechniky, klimatizace nebo prostorových změny bylo vyměněno pódium, které dostalo novou nosnou konstrukci i podlahu.

Nový sál budou moct lidé obdivovat už 1. září, kdy Jihočeská filharmonie zahraje s přizvanými sólisty hudbu Astora Piazzolly, tři písně Beatles v originální úpravě Luciana Beria a skladby Fryderika Chopina.

Další novinkou je přírůstek v podobě koncertního křídla. „Zakoupili jsme špičkové koncertní křídlo Steinway, které ihned po skončení rekonstrukce dovezeme do našich prostor,“ uvedl ředitel filharmonie Otakar Svoboda.

Nový šéfdirigent z Chorvatska, brožura nové sezóny a Jihočeská intermezza

Od prvního června nastoupil do pozice šéfdirigenta chorvatský dirigent Miran Vaupotič, se kterým zahájila filharmonie spolupráce už před pěti lety. „V nové funkci dorazí poprvé do Českých Budějovic v pondělí 28. června a zůstane do konce pracovního týdne, kdy bude řídit náš koncert na Piaristickém náměstí,“ popsal Svoboda.

Připraven je také kompletní program čtvrtého ročníku letního festivalu Jihočeská intermezza. Letos se na něm v Klášterní a Pivarské zahradě v Českém Krumlově a v DON Tábor s Jihočeskou filharmonií představí Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Collegium 1704 nebo Pavel Haas Quartet. Chybět nebude ani oblíbená Balada pro banditu.

Téměř dokončena je také brožura koncertní sezóny 2021/22. „Se zahájením prodeje abonentek čekáme na stanovení podmínek možné obsazenosti sálu a koncertů vůbec,“ vysvětlila Kateřina Mondeková z marketingu.

Kromě výše zmiňovaného pracovala filharmonie během pandemie na speciální kolekci 21 CD, které vydá v kolekci nazvané „Special covid edition“. Natáčelo se v prostorách odletové haly českobudějovického letiště, díky čemuž vznikly unikátní záznamy za účasti výrazných dirigentskýich i sólistických osobností.

Ohodnoť článek

Štítky Jihočeská filharmonie, hudba, novinky, České Budějovice, Otakar Svoboda, kultura, Ástor Piazzolla, The Beatles, Pavel Haas, Dan Bárta, Robert Balzar, Chorvatsko, Collegium 1704, pandemie, Balada pro banditu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce sálu, nový šéfdirigent a Jihočeská intermezza. Filharmonie představuje novinky letošního roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.