Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech chybí lékaři. Její provoz je v ohrožení

Největší dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku se potýká s nedostatkem kvalifikovaných dětských psychiatrů. Zařízení chybí zhruba čtyři lékaři. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha má kvůli tomu nemocnice problémy s udržitelností provozu.

„Mladí lékaři dávají přednost městu před venkovem. A přesto, že jsme unikátní zařízení se službami pro celou Českou republiku, stav odborníků je obecně katastrofálně poddimenzován. V naší nemocnici jsou mladí lékaři v pracovním poměru na krátkou dobu, což je přibližně tři roky, a pak vyhledávají pracoviště mimo venkov," uvedla mluvčí opařanské nemocnice Jana Sosna Voňavková.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, jehož ministerstvo nemocnici zřizuje, by jedním z řešení byl převod části lůžek z Opařan do jihočeských nemocnic. „Chci najít řešení s kraji a pojišťovnami, které by to uhradily," uvedl ministr zdravotnictví. „Hledá se řešení takové, aby v případě krize byla akutní lůžka pro dětskou a dorostovou psychiatrii v Jihočeském kraji. Nejlépe v nemocnici České Budějovice," uvedla Voňavková. Dodala, že řada kvalifikovaných dětských psychiatrů je už v důchodovém věku.

Kvalifikované odborníky musí sehnat ministerstvo

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) uvedl, že v regionu obecně není dostatek dětských psychiatrů. Podle něj je proto kraj schopný se situací pomoci jen v případě, že ministerstvo zdravotnictví zajistí dostatek kvalifikovaných odborníků. „Pokud ministerstvo přijde s vizí, tak budeme připraveni nějaké zařízení vybudovat třeba na území českobudějovické nemocnice," uvedl Kuba. Dodal, že by však mělo jít jen o prostory pro akutní lůžka pro dětské psychiatrické pacienty. Navíc by šlo primárně o potřeby pro Jihočeský kraj. „Rozhodně bychom nebudovali nové Opařany, kam by se umisťovali pacienti z celé republiky," řekl hejtman.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje. „Celkově za rok odléčíme na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé České republiky," uvedla mluvčí.

Areál nemocnice se rozkládá v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září roku 1887. Psychiatrická péče o dospělé byla roku 1924 nahrazena dětskou psychiatrií.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dětská psychiatrická nemocnice Opařany

Štítky dětská psychiatrická nemocnice, Opařany, nemocnice, lékař, Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví, okres Tábor, Česko, Jihočeský kraj, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech chybí lékaři. Její provoz je v ohrožení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.