Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nad centrem Krumlova chodili provazolezci v historických kostýmech

Provazolezce v historických kostýmech nad centrem města mohli v sobotu vidět lidé v Českém Krumlově. Začaly tam Zahradní slavnosti, které zahajují kulturní léto v Českém Krumlově. Akce nahrazuje letos zrušené tradiční Slavnosti pětilisté růže.

Od Slavností pětilisté růže, které každoročně navštívilo více než 20 tisíc turistů, radnice ustoupila kvůli omezením spojených s koronavirem. Dnes zahájená akce je komornější a rozptýlená do více míst, aby se tolik lidi neshlukovali.

"Vždycky zde bylo na dvě stovky souborů a vše se konalo v historickém centru města. Teď jsou nově tři scény. Nachází se rovněž ve středu města, ale jsou na zelených plochách – v parku, v Jelení zahradě a v Pivovarské zahradě,“ řekla mluvčí městského úřadu Petra Nestávalová.

Dodala, že na rozdíl od Slavností pětilisté růže není hlavní pódium na Náměstí svornosti. Navíc program, který se mimo jiné skládá z divadelních představení, koncertů nebo historického umění, cílí na jinou diváckou skupinu. „Je to spíš určené pro rodiny s dětmi. Tím pádem více pro návštěvníky z Českého Krumlova a blízkého okolí,“ řekla Nestávalová.

Hlavní atrakcí víkendového programu však byli provazolezci. Pohybují se na lanech natažených mezi zámeckým nádvoří a Hrádkem a mezi Hrádkem a Hotelem Růže. Jedna trať měří 232 metrů a druhá dokonce 250 metrů.

Provazolezci se na lanech navíc pohybují v historických kostýmech, což má své odůvodnění. „Chodí v oděvech postav komedie dell arte, což jsou postavy z Maškarního sálu českokrumlovského zámku,“ uvedla.

Maškarní sál je vrcholným dílem doby rokoka. Stavební úpravou sálu byl pověřen architekt Andreas Altomonte, m albami ho vyzdobil v roce 1748 Josef Lederer. Námětem maleb je bavící se aristokratická společnost uprostřed maškarního reje, ve kterém se pohybují postavy z italských a francouzských komedií dell arte, ženy i muži odění ve španělských, tureckých či lidových krojích a mnohé další originálně maskované osoby.

„Provazolezci jsou naprostou novinkou. Uvidíme, jaký to bude mít ohlas a případně bychom je zařadili i v příštích letech,“ uvedla. Zahradní slavnosti pokračují v neděli a program mají připravený i na příští víkend.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český Krumlov Tourism

Štítky ČR, zábava, Český Krumlov, slavnost, Slavnosti pětilisté růže, Dell, Josef Lederer, Andreas Altomonte

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad centrem Krumlova chodili provazolezci v historických kostýmech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.