Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vedro bude na většině území ještě v pondělí, bouřky přinesou ochlazení

Nynější vedra vydrží na většině území republiky ještě v pondělí, kdy začíná astronomické léto. S výjimkou západu a severozápadu Čech ukáže teploměr i po víkendu znovu přes 31 stupňů Celsia. Zatím nejteplejší den letošního roku se čeká dnes, kdy může být až 36 stupňů. Od západu přijdou večer bouřky, které se nadcházející týden mohou objevit v celé republice, vyplývá z aktuální výstrahy meteorologů.

Během dneška mohou v západní polovině Čech s výjimkou Karlovarského kraje a části východních Čech překračovat nejvyšší teploty 34 stupňů, jinde bude přes 31 stupňů. Horké počasí ukončí v západní polovině republiky silné bouřky, které mohou provázet nárazy větru s rychlostí až 80 kilometrů za hodinu a kroupy. V menší míře by se mohly objevit i přívalové srážky, dodali meteorologové.

Zatímco v západní polovině Čech přinesou bouřky mírné ochlazení, jinde budou teploty v pondělí znovu stoupat nad tropickou třicítku. Odpoledne ale dorazí i do zbytku republiky bouřky, které mohou být místy silné s přívalovými srážkami, nárazy větru a kroupami. Vyskytovat se mohou až do pátku, ochladí se.

Kvůli suchému a horkému počasí dál platí varování před vznikem a šířením požárů.

Česko v sobotu poprvé v tomto roce zažilo takzvaný supertropický den, kdy teploty přesáhly 35 stupňů Celsia. Teplotní rekord překonalo 40 stanic. Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně. Dnes se čekají ještě o zhruba jeden stupeň vyšší maximální teploty.

Velmi vysoké teploty představují zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. V dopravě se mohou poškodit kolejnice na železničních tratích nebo zvlnit asfalt, což se v sobotu stalo na dálnici D35 na Olomoucku. Lidé by měli pít hodně neslazených nealkoholických nápojů v kombinaci s minerálními vodami. Vhodné je omezit tělesnou zátěž, nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti ani zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat malým dětem, starším a nemocným občanům, doporučili meteorologové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, tropy, teplota, bouřka, Česko, Karlovarský kraj, Východní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedro bude na většině území ještě v pondělí, bouřky přinesou ochlazení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.