Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci obsadili Doupov. Trénovali i výsadek z vrtulníku

Vrtulník dosedá na stanovené místo. Vojáci opouštějí úkryt a přesouvají se ke stroji. Nakládají jednotlivé části přenosného protiletadlového kompletu RBS-70. Do pěti minut jsou vojáci i se zbraňovým systémem na palubě. Vrtulník jde do vzduchu a odlétá směr protiletadlová střelnice Březina.

Vzdušná přeprava protiletadlových družstev byla jednou ze situací, které vojáci z 252. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic v součinnosti s posádkami vrtulníků Mi-171š z 22. základny vrtulníkového letectva z Náměště nad Oslavou procvičovali v uplynulých dnech ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku. Koná se zde totiž mezinárodní cvičení Tobruq Arrows 2021.

Cvičení je rozdělené na dvě části. „V té první proběhlo taktické cvičení, jehož cílem bylo sladit jednotky z 252. protiletadlového raketového oddílu. Cvičení zároveň sloužilo i jako příprava vojáků, kteří jsou předurčeni do zahraniční operace v Litvě. Tito vojáci by měli v lednu 2022 vystřídat první rotaci strakonických vojáků, kteří budou v Pobaltí působit již od letošního července,“ uvedl major Rostislav Růžička, jenž na Doupově dohlížel na průběh taktického cvičení.

Ačkoliv se vojáci museli vypořádat s řadou simulovaných incidentů, jejich hlavním úkolem bylo odstrašit nebo případně zničit vzdušného protivníka. V neposlední řadě si procvičili i plánovací proces, který předchází každému operačnímu nasazení.

Souběžná střelba na třech střelnicích

Součástí cvičení byly rovněž bojové střelby z protiletadlových kompletů RBS-70. Vojáci poprvé stříleli ze tří různých střelnic současně. Přenosné komplety byly rozmístěné na střelnicích Žďár, Březina a Mětikalov. Střelba jednotek byla řízena podle priorit, taktické situace a na základě údajů z radiolokátoru ReVISOR.

„Řízená střelba ze tří různých míst simulovala cvičícím jednotkám situaci, která odpovídá reálnému bojovému nasazení jednotek pozemní protivzdušné obrany,“ vysvětlil velitel 252. protiletadlového oddílu a zároveň řídící střeleb podplukovník Petr Řezníček.

Střelby z nových raketových systémů

Ve druhé části cvičení se ke strakonickým vojákům přidají zástupci slovenských ozbrojených sil. „Budeme se snažit prohloubit operační interoperabilitu a spolupráci s jednotkou pozemní protivzdušné obrany ze Slovenské republiky,“ řekl k účasti slovenských vojáků podplukovník Řezníček a dodal: „Samotné cvičení vyvrcholí společnými bojovými střelbami. Čeští vojáci budou střílet ze zbraňových systémů RBS-70, RBS-70NG a S-2M. Příslušníci slovenské protiletadlové raketové brigády povedou střelbu z protiletadlových kompletů IGLA.“

Chystané střelby se nesmazatelně zapíší do historie pozemní protivzdušné obrany České republiky, protože vůbec poprvé proběhnou zkušební střelby z nově zavedeného systému RBS-70NG. V Armádě ČR nahradí zastaralý systém sovětské výroby STRELA 10. Zcela poprvé vojáci využijí nejnovější typ raket označovaný jako BOLIDE. Zároveň tak ověří i schopnost systému RBS-70NG působit proti bezpilotním prostředkům malých rozměrů – tzv. dronům, jež v současnosti představují velmi aktuální hrozbu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Samcová, Armáda ČR

Štítky Strakonice, vojáci, cvičení, Doupov, vrtulník, střelba, střelnice, protivzdušná obrana, Petr Řezníček, Karlovarský kraj, Náměšť nad Oslavou, Litva, Armáda České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci obsadili Doupov. Trénovali i výsadek z vrtulníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.