Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce unikátního hradlového mostu Rechle u šumavské Modravy se posouvá

Začátek rekonstrukce proslulého šumavského hradlového mostu u Modravy se posouvá. Technologické přepočty a také následné zajišťování materiálu stojí za posunutím opravy Hradlového mostu nedaleko Modravy, která měla začít od 1. července tohoto roku. Jeho dřevěná konstrukce je v natolik špatném stavu, že je nutná celková rekonstrukce, fakticky stavba celého mostu. Protáhnou se oproti původním plánům také práce na opravách rozhledny Poledník. Ta by mohla být zpřístupněna nejdříve od října.  

„Po dohodě se zhotovitelem a také statikem ještě prověřujeme nové možnosti využití materiálů pro základní konstrukci mostu. Chceme totiž, aby most vydržel déle, než dvacet let, jako tomu bylo nyní. Druhou věcí, která rekonstrukci odsouvá, je nedostatek materiálů, který v současnosti ovlivňuje celý stavební průmysl,“ vysvětluje důvody zdržení mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Pokud vše půjde dobře, začne se s rekonstrukcí, a tedy i s omezením turistického provozu, na přelomu letošního srpna a září. Uzavření mostu s sebou přinese komplikace pro pěší turisty a zejména pro cyklisty. Ti nebudou mít možnost projet po oblíbené stezce podél Vchynicko – tetovského plavebního kanálu.

Stav starého mostu je pod pravidelným dohledem statika, který povolil jej nadále používat, ale s omezeními, která musejí dodržovat turisté a cyklisté. Na mostě se nesmí zdržovat větší množství lidí, není možné se opírat o zábradlí a není možné po mostní konstrukci jet na kole. Cyklista může kolo přes most pouze převést.

„Tímto žádáme všechny návštěvníky, aby dbali těchto omezení, která budou přímo u mostu popsána. Jen tak bude možné starý most do začátku rekonstrukce využívat,“ sděluje prosbu Jan Dvořák.

Unikátní 72 metrů dlouhý dřevěný hradlový most přes Vydru je věrnou replikou bývalého historického mostu, který zachytával soustavou tyčí plavené dřevo a směroval je do plavebního kanálu. Jeho název je odvozený od německého slova Rechen – hrábě. Byl postaven v letech 1799 – 1801. Až do roku 1953 přes most vedla silnice z Rokyty na Modravu. Po vybudování nové cesty přes Antýgl ztratil starý most význam, začal chátrat až byl odstraněn. Teprve v roce 2000 se dočkal historicky přesné rekonstrukce. Most leží na začátku šestikilometrové bezbariérové trasy vedoucí podél Vchynicko-tetovského plavebního kanálu.

Rechle je dřevěný most na kamenných pilířích. Jeho dřevěná část konstrukce, tedy ta mostovka je bohužel v havarijním stavu. Rekonstrukcí prošel most v roce 2000. Cena celkové rekonstrukce mostu přijde na pět milionů korun. Oprava bude probíhat tak, že samotný most začne po částech rozebírat. Ta část, která se rozebere, bude hned znovu postavena z nových dílů. Začne se rozebírat směrem od Vchynicko – tetovského kanálu ve směru k Modravě.

Uzavření hradlového mostu znamená pro návštěvníky této turisticky atraktivní oblasti poměrně značné omezení. Hojně ho totiž využívají cyklisté, ale i pěší turisté. „Lidé, kteří jdou od Vchynicko tetovského kanálu směrem na Modravu, tak mohou využít naučnou stezku Modrava - hradlový most. Ta vede po levém břehu řeky Vydry. Tam mohou lidé jít, aniž by museli po silnici. Lidé, kteří pojedou na kolech, nemohou přejet přes řeku, když pojedou podél kanálu. Musí jet po silnici. To je pro ně takové zásadní omezení. Tedy od Rokyty přes Antýgl až do Modravy musí jet po silnici. Pokud pojedou podél kanálu, zastaví je to u hradlového mostu,“ vysvětlil mluvčí Jan Dvořák.  

Protáhnou se i práce na opravě rozhledny na Poledníku

Na druhé straně se naplno rozběhla oprava rozhledny Poledník, která byla veřejnosti zpřístupněna poprvé již před 23 lety. Loni probíhaly rekonstrukční práce uvnitř věže. Letos se začalo s opravou opláštění, což znamená další omezení, jak potvrzuje vedoucí informačních středisek a středisek environmentální výchovy Martina Kučerová.

„Kvůli bezpečnosti muselo být uzavřeno nouzové nocoviště v blízkosti rozhledny, a to na celou dobu rekonstrukce. Ta měla být hotová na konci července. Avšak poté, co zhotovitel odkryl původní opláštění, zjistilo se, že se bude muset vyměnit na celé rozhledně. Kvůli tomu se práce prodlouží nejméně o měsíc.“

Pokud rekonstrukce skončí ještě v srpnu a kolaudační řízení proběhne do konce září, počítá Správa NP Šumava s tím, že rozhlednu s novým zázemím informačního střediska zpřístupní ještě letos po dobu celého měsíce října.

„Omlouváme se tímto všem návštěvníkům za tyto komplikace, které nás velice mrzí, ale rekonstrukce obou staveb jsou nevyhnutelné a s tím i spojená omezení,“ dodal mluvčí Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Jan Dvořák

Štítky Hradlový most, rekonstrukce, oprava mostu, Rechle, NP Šumava, Jan Dvořák, turistický ruch, Modrava, Poledník, oprava rozhledny, oprava, rozhledna, Správa Národního parku Šumava, Vydra, Antýgl, Rokyta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce unikátního hradlového mostu Rechle u šumavské Modravy se posouvá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.