Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Jihočeský kraj zasáhla silná bouřka. Hlášeny jsou popadané stromy i výpadky proudu

, aktualizováno 29. června 2021, 6:55

Jihočeský kraj zasáhla po úterní osmé hodině večerní silná bouřka doprovázená krupobitím a nárazovým větrem. Během necelých tří hodin zasahovali jihočeští hasiči u zhruba dvou stovek událostí. Nejvíce šlo o odklízení popadaných stromů.

Silná bouřka zasáhla Jihočeský kraj po osmé hodině večer. Během první hodiny evidovali jihočeští hasiči kolem 60 výjezdů. Před jedenáctou hodinou večer už šlo o téměř dvě stovky zásahů. „Největší nápor byl mezi osmou a desátou hodinou večer, nyní bouřka ustupuje. Hasiči odklízejí především stromy a větve spadané na komunikace. Ve dvou případech čerpali vodu, a to v Hrdějovicích a Českých Budějovicích. V Českém Krumlově pročistili svody na paneláku, v Lišově zajistili plechy na střeše," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Nejvíce zásahů podle ní bylo na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Strakonicku. Během noci už se situace výrazně uklidnila. Podle Matějů měli hasiči zhruba 40 výjezdů k popadaným stromům.

Některé obce zůstaly kvůli bouřce bez elektřiny. Výpadky byly hlášeny například ze Včelné, Kaplice, Boršova, Chlumu u Křemže, Lišova nebo Roudného. Podle mluvčího EG.D Romana Šperňáka je ke středečnímu ránu v jižních Čechách s omezením dodávek elektrické energie zhruba 37 tisíc domácností. „Poruchy byly během noci po celém kraji, ale aktuálně je nejvíce omezené území v jihovýchodních částech okresů České Budějovice, Český Krumlov a jihozápadní část okresu Jindřichův Hradec," uvedl Šperňák.

Popadané stromy způsobily omezení železniční dopravy na trati Blatná - Nepomuk, Rybní - Lipno nad Vltavou nebo Písek - Zdice. Vítr pak poničil trakční vedení na úseku mezi Zliví a Číčenicemi, Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm nebo Veselím nad Lužnicí a Jindřichovým Hradcem. Provozovatel linek se snaží zajistit dopravu pomocí autobusů. Výluky na tratích by měly dnes skončit.

Výstraha meteorologů před silnými a velmi silnými bouřkami skončila v noci na středu. Dnes dopoledne už platí jen nízký stupeň nebezpečí před možným vzestupem hladin zejména menších toků, a to v celém Jihočeském kraji.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto čtenáři Drbny

Štítky Jihočeský kraj, počasí, bouřka, strom, České Budějovice, Český Krumlov, Lišov, Jindřichův Hradec, Hrdějovice, okres České Budějovice, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zasáhla silná bouřka. Hlášeny jsou popadané stromy i výpadky proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.