Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba terminálu ve Veselí nad Lužnicí stála 30 milionů korun

Téměř 30 milionů korun stála stavba přestupního terminálu na železničním nádraží ve Veselí nad Lužnicí. Součástí projektu bylo vybudování pěti desítek pakovacích míst. Stavbaři začali na terminálu pracovat před dvěma lety, stavba byla hotová v prosinci 2020. Kvůli pandemii koronaviru se slavnostní otevření terminálu konalo až tento týden.

Na přestavbu město získalo dotaci z Evropské Unie ve výši 21,5 milionu korun. Kromě parkovacích míst před nádražím vznikly dvě čekárny a toalety. „Dříve tu byly jen tři autobusové zastávky. Hlavní cíle byly parkovací místa a zázemí. A to se nám povedlo,“ řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (SNK Sport pro město).

S terminálem je propojený nový podchod na železniční nádraží. Výzdoba podchodu vycházela z přední zdi, kterou pro město zhotovil grafik Daniel Kyncl minulý rok. Při práci na podchodu měl podle svých slov volnou ruku. Černobílé kresby jsou různorodé, a kromě motivů železnice jsou v podchodu vyobrazeny například ryby jako odkaz k jihočeským rybníkům.

Stavební práce na veselském nádraží ale stále pokračují. Do května 2022 je plánovaná rekonstrukce výpravní budovy. Nádraží bude mít novou fasádu, dveře nebo okna. Změní se také interiér haly, která se rozšíří o nové toalety. Cena přestavby je bezmála 43 milionů korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky Veselí nad Lužnicí, terminál, novinka, železnice, stavba, pandemie covidu-19, rekonstrukce, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba terminálu ve Veselí nad Lužnicí stála 30 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.