Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První červencový týden se chce vydat na Vltavu až 20 tisíc lidí

Až 20 tisíc lidí chce podle odhadů půjčovny lodí Ingetour v prvním červencovém týdnu splout řeku Vltavu především v úseku mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem. Největší půjčovna lodí na řece vyzývá turisty, aby se na řeku vydali i v jiném termínu a předešli tak zácpám, které mohou na Vltavě vznikat. První červencový týden bývá kvůli státním svátkům tradičně nejvíc atraktivní z celého léta. V tiskové zprávě o tom informoval majitel Ingetour Pavel Kolouch.

"Snažíme se vodákům doporučit jiný termín, například ten týden po svátcích je na Vltavě relativně klid a pohoda,“ míní Kolouch. Státní svátky navazující na víkend, dobrá předpověď počasí a rozvolněná vládní opatření jsou hlavní motivy, které podle něj lákají lidi do přírody. Půjčovny lodí se ale obávají, že lidí bude moc a plavidla budou na řece tvořit kolony. Kolouch připomněl, že podobný stav nastal během prvního červencového týdnu v minulých letech.

Vodácká sezona začala letos kvůli nepříznivému později. Tím větší nápor bude na vodě o prázdninách. Přesto se mnoho lidí vydalo na Vltavu již v červnu, zejména školní kurzy a výlety. „Odhaduji, že Vltavu sjelo za poslední dva víkendy okolo 5000 lidí,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

V minulých letech byly posádky lodí tvořeny z části cizinci, letos jich zatím přijelo asi jen 10 procent. Podle Koloucha naopak vzrostl počet turistů z tuzemska, kteří čísla vodní turistiky dorovnávají na předchozí roky. Současně dodává, že se lidé chovají podobně jako před pandemií. Vltava je lákavá díky celoroční splavnosti, kterou zaručuje lipenská přehrada. Také jsou sjízdné téměř všechny jezy v úseku z Vyššího Brodu do Boršova.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matěj Matoušek

Štítky ČR, turistika, zábava, voda, Vltava, Vyšší Brod, Český Krumlov, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První červencový týden se chce vydat na Vltavu až 20 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.