Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výpravní budova ve Strakonicích slouží po rekonstrukci jako přestupní terminál

Strakonice mají nově opravenou výpravní budovu. Rekonstrukce, která začala v říjnu 2019, byla dokončena na konci června a vyšla na 79 milionů korun. Budovy bude nově sloužit i jako zázemí pro cestující a řidiče z přilehlého dopravního terminálu.

„Výpravní budova ve Strakonicích je jednou ze 114 nádražních budov, která v letošním roce prošla či prochází celkovou rekonstrukcí. Využití budovy jako přestupního terminálu jak pro železniční, tak pro autobusovou dopravu, vytváří pro místní občany i turisty pohodlné podmínky pro cestování,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Cílem stavby bylo zlepšení technického stavu výpravní budovy a realizace takových úprav, které budou odpovídat aktuálním provozním potřebám. Záměr navázal na nedávno dokončenou výstavbu terminálu autobusové dopravy, který se nachází v bezprostředně blízkosti železniční stanice Strakonice.

Práce byly rozděleny do několika etap. Jako první vznikla provizorní výdejna jízdenek. Následovala demolice sousedního drážního objektu a celková rekonstrukce hlavní výpravní budovy, jejíž střešní část byla ve výrazně horším stavu, než ukazovaly přípravné sondy. Poslední dílčí etapou byla výstavba služebního parkoviště.

Architektonické řešení vycházelo z původní podoby budovy. Z objektu byly odstraněny vikýře a přístavba zázemí vlakových čet včetně původní jednopodlažní části s kuchyní restaurace. Fasáda výpravní budovy by zateplena a oproti původnímu stavu zjednodušena.

Změnilo se provozní uspořádání rekonstruovaného objektu. V prvním podlaží se nyní nachází společná odbavovací hala s pokladnami, informační koutek a prostory pro prodej novin a rychlého občerstvení. Nechybí ani veřejné WC, úschovna zavazadel a technické zázemí pro úklid vnitřních prostor. Druhé podlaží slouží jako zázemí pro dopravce, které doplňují další kanceláře.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky Strakonice, výpravní budova, rekonstrukce, Správa železnic, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výpravní budova ve Strakonicích slouží po rekonstrukci jako přestupní terminál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.