Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na nové stezce ožívají staré případy vražd, přepadení, rvaček i smilstva

Děsivé případy časem už téměř zapomenutých mordů, přepadení, či sousedských rvaček znovu ožívají na nově otevřené naučné stezce spojující jihočeské město Trhové Sviny s nedalekými osadami Pěčín, Hrádek a Rejta. Její tajemnem vonící trasa vede po hrázích okolních rybníků a na sedmnácti zastaveních odhaluje příběhy, které by dnes s jistotou neunikly pozornosti bulvárních médií.

„Stezku nazvanou Trhové Sviny zbožné i hříšné jistě ocení návštěvníci, kteří milují tajemno, nebo se rádi čas od času i trochu bojí. Nic opravdu děsivého, temného či hrůzu nahánějícího je ale na této cestě nečeká a bez obav ji mohou absolvovat i s dětmi. Ostatně i v podtitulu naučné stezky stojí, že je určena pro všechny generace,“ uvedl produktový manažer turistické oblasti Novohradsko-Doudlebsko Michal Jarolímek.

Co se na Trhovosvinensku v minulosti odehrálo a co se návštěvníci na trase dozvědí naznačují názvy některých příběhů z jednotlivých zastavení: Krkavčí matky, Dobrovolný odchod ze světa, Ráj pytláků, lupičů a loupežníků, Jako ptáček v kleci, Trh jako semeniště hříchu, Aby jiní neměli, když sám nemám, Když já ho jen strčil, Tvůj dům, můj hrad, Do arestu i na šibenici či Úkladné vraždy. Zapomenuty nezůstaly ovšem ani „ojedinělé“ případy zbožnosti, bohabojnosti a dobrých skutků. Trasa je tedy stručně řečeno připomínkou odvěkého souboje dobra se zlem.

Násilné činy, krádeže, přepadení, loupeže, žhářství, ale i smilstvo. To vše jsou poklesky, s nimiž se poutník na stezce setká. S posledně jmenovaným hned na prvním zastavení. Pýcha, lakomství, závist, hněv… i dnes faráři přiznávají, že nejčastějším hříchem je smilstvo. Řada mužů a žen jen obtížně čelila své tělesnosti. Důsledkem byly mimo jiné nemanželské děti, u kterých si svinenský farář v 17. století ve vtipu zapisoval, že se jejich otec zabil v létě na ledě, shořel na prach od slunce nebo se utopil v louži.

„Vydejme se po stopách našich předků. Na sedmnácti zastaveních nahlédneme do duchovního světa obyvatel Trhových Svinů a nejbližšího okolí, odkryjeme jejich vztah k bohu, ale i k hříchům a hříšnosti. Výsledkem bude poznání, že lidé jsou stále stejní, mění se kulisy, ale motivace zůstávají shodné,“ napsal mimo jiné na úvodní panel stezky autor doprovodných textů, spisovatel Jan Štifter. Autorkou konceptu projektu stezky „Trhové Sviny zbožné i hříšné“ je starostka Trhových Svinů Věra Korčaková.

Daleko od davů

„Novohradsko – Doudlebsko asi zklame všechny, kteří očekávají moderní zábavné parky s technickými atrakcemi, ale naopak potěší ty, kteří rádi objevují zapomenuté stopy našich předků v krajině nebo kteří  ocení, že se při svých toulkách nemusí vyhýbat davům turistů,“ poznamenal Jarolímek.

Krajina dvou tváří, krajina dobrých vod, krajina s duší či krajina zapomenutých příběhů. Tyto a mnohé další charakteristiky dávají návštěvníci území, které se nachází jihozápadně od Českých Budějovic směrem k česko-rakouské hranici, mezi Českým Krumlovem na západě a Třeboní na východě.  Podobu území do značné míry určují Novohradské hory a řeka Malše se svým přítokem Stropnicí. V části Novohradských hor je území velmi řídce obydlené, takže jej vyhledávají turisté, kteří na jedné straně preferují aktivní turistiku, ať už pěšky, na kole či na koni, a na straně druhé nechtějí na svých cestách potkávat masy lidí. Návštěvníci si zdejší pobyt často spojují  s pohodou, klidem a bezpečím.

To však neznamená, že by zde byly jen hory, hluboké lesy a divoké vody.  Celá oblast je bohatá na významné kulturní památky a přírodní zajímavosti. Ty jsou koncentrovány do Nových Hradů například s Terčiným údolím, hradem, zámkem a buqoyskou hrobkou, do Borovan se zámkem a s památníkem rodiště Jana Žižky, do Bujanova s Muzeem první koněspřežné železnice, a dále do Velešína, Římova, Doudleb, Žumberku a do okolí Trhových Svinů. Za objevení však stojí i významná aktivita spolku Hrady na Malší, díky níž jsou obnovována a oživována torza menších hradů nacházejících se podél řeky Malše. Oblast disponuje možnostmi stylového ubytování, kvalitní gastronomie a dalších služeb.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky stezka, naučná stezka, výlet, Trhové Sviny, Jihočeský centrála cestovního ruchu, hrad, Hrádek, Pěčín, vražda, Malše, Jan Štifter, Novohradské hory, Jan Žižka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nové stezce ožívají staré případy vražd, přepadení, rvaček i smilstva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.