Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poslední dva zubří útěkáři jsou zpět v táborské zoo. Pád stromu na výběh se podle ředitele může opakovat

Táborská zoologická zahrada odchytila poslední dva zubry, kteří před týdnem utekli ze svého výběhu. Jejich neplánovaný výlet do lesíka těsně přiléhajícího k areálu skončil. Příčinou útěku byl pád stromu na ohradu. Situace se podle vedení zoologické zahrady může opakovat, nebezpečných stromů je na sousedním pozemku více.

Oba dva uprchlí zubři jsou zpátky v zabezpečeném výběhu. Všechna zvířata jsou v pořádku a nezraněná. Zubři pobývali v bezprostřední blízkosti našeho areálu, celou dobu jsme je monitorovali. Velký dík za jejich návrat patří našim ošetřovatelům pod vedením Evy Krejčové. Stejně tak chci poděkovat i táborské městské policii a osobně inspektorovi Rybovi i dalším dobrovolníkům, kteří se na pátrání po zubrech podíleli,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Z výběhu minulou sobotu uteklo všech sedm zubrů. Pět z nich vrátili ošetřovatelé do ohrady okamžitě. Svůj výlet mimo areál si na týden protáhl samec Poczekaj a samice Uselina. „Už v sobotu jsme utvořili čtyři dvojice, které postupně procházely celý prostor. Zvířata jsme opatrně hnali před sebou tak, abychom je nijak nevyplašili. Terén byl místy opravdu téměř neprostupný, ošetřovatelé postupovali metrovými kopřivami i hustými trnitými keři ostružin. Není divu, že to všichni odnesli mnoha popáleninami od kopřiv a spousty škrábanci od ostružin,“ popisuje akci z minulého týdne Korec.

V sobotu dopoledne uteklo z táborské zoo sedm zubrů evropských. Na výběh spadl strom, který poškodil oplocení. Pět se jich podařilo velmi rychle odchytit, zbylí dva jsou ale stále na útěku. Podle vedení zoo nejsou pro lidi nebezpeční, na pozoru...

Když už se zatoulaná zvířata podařilo dovést k ohradě, nalákali je ošetřovatelé zpět do areálu na oblíbenou stravu. „Postupně jsme je díky krmení dostávali stále blíže k průchodu do ohrady. Dnes dopoledne přišli až k němu, čehož pohotově využila naše ošetřovatelka Eva Krejčová a otevřela ho. Oba zubři chvíli poté sami do ohrady vlezli,“ přiblížil úspěšný konec útěku ředitel zoo Korec.

Podle vedení zoologické zahrady se situace s pádem stromu na ohradu může opakovat. Na sousedním pozemku je stále více stromů, které působ nestabilně. „Jsou nebezpečné, mnoho z nich je úplně suchých. Majitele už dlouho marně vyzýváme, aby je odstranil. Obáváme se, že při některém z dalších silných větrů a dešťů může spadnout další strom. Tentokrát se našim zvířatům nic nestalo, ale takové štěstí mít příště nemusí. Doufáme proto, že aktuální zkušenost přiměje majitele stromů, aby je co nejrychleji odstranil. Neohrožují jen naši ohradu, ale hlavně zvířata v ní chovaná,“ uzavřel ředitel zoologické zahrady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Tábor

Štítky ČR, příroda, zoo, Tábor, strom, zoologická zahrada, Evžen Korec, Eva Krejčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední dva zubří útěkáři jsou zpět v táborské zoo. Pád stromu na výběh se podle ředitele může opakovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.