Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zámeček u temelínské elektrárny přivítal nové občánky Mydlovar

Netradiční prostory pro vítání osmi dětí narozených v posledních dvou letech si zvolili obyvatelé Mydlovar na Českobudějovicku. Nové občany přivítali v sobotu zástupci obce v prostorách informačního centra Jaderné elektrárny Temelín na zámečku Vysoký Hrádek.

Svatby jsou u temelínské elektrárny běžnou událostí, slavnostní vítání nových občánků se zde konalo historicky teprve podruhé. „V obci nemáme kulturní zařízení, nemáme kostel, máme jen malou kapli a ta má velmi omezený prostor. Chtěli jsme, aby tato událost měla skutečně slavnostní atmosféru a tak jsme požádali elektrárnu o možnost uspořádat vítání nových občánků na zámečku. Ten je nejen nádherně opravený, ale má také dostatek prostoru a krásný zámecký park, kde se mohou rodiny vyfotit, absolvovat procházku, prostě strávit zde hezké slavnostní rodinné odpoledne,“ uvedla starostka Mydlovar Hana Chalupská.

V síni, kde starostka s místostarostou vítala nové občánky, na děti čekala klasická dřevěná kolébka. Symbolicky, protože některé se do ní sotva vešly. Věk oslavované osmičky se totiž pohyboval od několika měsíců do téměř dvou let. „Jsme malá obec se zhruba 310 obyvateli, takže novorozenců jen u nás jako šafránu. Musíme vždy počkat, až bude dětí víc. První vítání občánků jsme zde uskutečnili v roce 2019 a druhé nyní, po dvou letech. Uvidíme, kdy bude další,“ dodala starostka.

Zámeček Vysoký Hrádek se už dlouhodobě řadí mezi desítku nejnavštěvovanějších památek na jihu Čech. Láká proto také zamilované páry ke svatbám, kterých se u temelínské elektrárny uskuteční každoročně i několik desítek. První proběhla před patnácti lety, stá před třemi.

„K rekonstrukci zámečku Vysoký Hrádek a revitalizaci přilehlého zámeckého parku přistoupila Skupina ČEZ především s cílem zpřístupnit ho veřejnosti a obcím z okolí elektrárny v co nejširším měřítku. Tedy i například pro svatby, vítání občánků a další podobné akce. A také dnešní událost, významná pro osm rodin z nedalekých Mydlovar, je důkazem, že se to povedlo,“ uzavřela specialistka vnějších vztahů Útvaru Jaderné komunikace ČEZ JE Temelín Jitka Lhotská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Mydlovary, vítání občánků, Temelín, elektrárna, Mydlovar, Jaderná elektrárna Temelín, okres České Budějovice, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámeček u temelínské elektrárny přivítal nové občánky Mydlovar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.