Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kvalita vody ke koupání se na některých místech kazí. Kromě rybníku Hejtman je ale bez větších problémů

S postupujícím létem se podle Krajské hygienické stanice voda ve všech sledovaných lokalitách mírně kazí. Kromě rybníku Hejtman je ale všude bez větších problémů. Nejvhodnější voda ke koupání je podle výsledků hygieniků u lipenské přehrady.

Oproti předchozím týdnům se voda velmi mírně zhoršila na Lipně, nevyhovující je ale pouze v mělkém rekreačním rybníku Hejtman, kde je výrazně překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl-a. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ uvedla ředitelka jihočeské hygieny Kveta Kotrbová.

Voda u pláže v Černé v Pošumaví a v Lipně nad Vltavou je podle hygieniků vhodná ke koupání pouze s mírně zhoršenými vlastnostmi. Dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a. Stejně je na tom i voda ve Staňkovském rybníku, s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání.

Voda u Horní Plané byla tentokrát hodnocena stupněm tři, znamenajícím zhoršenou jakost vody s mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou.

Na Orlíku má voda u autokempu Radava mírně zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. „U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota pro sinice a chlorofyl-a. Velmi podobnou charakteristiku má i voda u tábořiště v Podolsku. Dle aktuálního rozboru je zde překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ,“ uvedla Kotrbová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, voda, kvalita vody, hygiena, koupání, rybník, Vodní nádrž Lipno, Krajská hygienická stanice, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce), Lipno nad Vltavou, Pošumaví, Podolsk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody ke koupání se na některých místech kazí. Kromě rybníku Hejtman je ale bez větších problémů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.