Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Český Krumlov odloží kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů některé tendry

Rostoucí ceny stavebního materiálu a prací zatím větší města na jihu Čech příliš neregistrují. Zatím ani nezaznamenala pozdější dokončení projektů kvůli tomu, že by bylo málo materiálu na trhu. Některá města očekávají problémy ohledně rostoucích cen železa. Český Krumlov odloží kvůli cenám o pár měsíců některá výběrová řízení.

Některé firmy pracující pro Český Krumlov se potýkají s cenami železa. „Pokud neměly ty věci objednané a na skladech, tak je to pro ně určitý problém, ale není takový, že by to zakázku ohrozilo nebo vyvolalo jednání o navýšení ceny. Počkáme u výběrových řízení, která bychom mohli vypsat: odložíme je o dva, o tři měsíce, protože máme informace, že by se situace na trhu mohla během pár měsíců stabilizovat. To se promítne do tendrů, aby měly firmy větší jistotu, až budou naceňovat zakázky," řekl krumlovský místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Potíže zatím neřešily ani Strakonice. Město ale v poslední době žádné větší veřejné zakázky nevypisovalo. „Teď nás ale čekají výběrová řízení významnějších staveb, tak uvidíme, jak se projeví. Je to třeba komunitní centrum Ostrov, tam je docela dost železa, což je jedna z věcí, které šly nahoru," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Na liknavější přístup u vítězů výběrových řízení už narazily České Budějovice. „Některé stavební firmy z těchto důvodů, řečeno právním jazykem, nevykazují součinnost. Například váhají s uzavřením smluv o dílo, i když ve výběrovém řízení podaly nejvýhodnější nabídku a byly vybrány k realizaci díla,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO).

„U našich již rozjetých projektů jsme nezaznamenali úpravu ceny o dílo z titulu zvýšení cen stavebního materiálu ani prodloužení termínu realizace, byť o tom slýcháme ze všech stran," uvedla mluvčí jindřichohradecké radnice Eliška Čermáková. Podobnou zkušenost mají i v Písku. „Firmy musí dodržet cenu zakázky, za kterou ji vysoutěžily. Kvůli zdražování stavebních materiálů se tedy projekty, které nyní město Písek realizuje, nezdražují," uvedla mluvčí úřadu Petra Měšťanová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Český Krumlov, stavby, materiál, zdražování, stavební materiál, výběrové řízení, projekt, Česko, KDU-ČSL, Písek, ANO 2011, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov odloží kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů některé tendry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.