Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstava za desítky milionů láká na Lipno milovníky lega. Model Bradavic usiluje o zápis v knize rekordů

Bradavická škola čar a kouzel složená z milionu kostek lega usiluje v Lipně nad Vltavou o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Patří mezi 40 modelů největší české expozice stavebnicových konstrukcí. Veřejnost si může unikátní výtvory na ploše 2 000 metrů čtverečních prohlédnout do 4. září.

Stavebnicová přehlídka představuje čtyři desítky modelů architektonických staveb, soch ze světa filmu i mnoho interaktivních, technických modelů. „Výstava je unikátní zejména svou pestrostí a množstvím oblastí, do které jsou lego modely zařazené. Základem je sbírka modelů hradů a zámků z celé České republiky, doplněná o další témata a technické modely. Ty jsou nelepené a staví je konstruktéři ve svém volném čase,“ uvedl majitel expozice Michal Šnobr.

Škola čar a kouzel v Bradavicích známá z Harryho Pottera je největším tahákem výstavy. Model tvoří přibližně milion umělohmotných kostiček. „Bradavice stavěl jeden stavitel po dobu dvou let. Náš model je největší stavbou Školy čar a kouzel na světě. V tuto chvíli usilujeme o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Nyní tam je jako největší model Bradavic zapsaná asi poloviční stavba," řekla manažerka výstavy Jana Slováková.

Podle organizátorů je největší zajímavostí to, že stavitelé dokážou obří modely postavit i na základě pár fotek, bez jakéhokoli v plánku. „Každý model má svá specifika. Například bradavická škola jako největší stavba, má hodně různorodý půdorys a jeho sestavení trvá téměř celý den. Velké gotické chrámy jsou zase „křehké“ a musí se na místě například ladit sestavení střech a bohatá gotická výzdoba. Vysílač Ještěd je zase náročný na sestavení nejvyšších částí, u modelu Chobotnice od Jana Kaplického je náročné nasunutí vrchního oka, které je těžké a musí padnout přesně na své místo. Ostatně jako všechny části u všech modelů,“ řekla Slováková.

Všechny exponáty patří do soukromé sbírky, která vyšla na desítky milionů korun. Modely jsou sestaveny z více než pěti milionů lego kostek, což je téměř pět tun materiálu. „U některých modelů není tím nejsložitějším složení všech bloků, ale doladění jejich funkčnosti. Například horská dráha, po které fyzicky jezdí vozíček s lego panáčky, je hodně citlivá na jakékoliv nepřesnosti na kolejišti, ale třeba i na prach,“ dodala Slováková.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Turistický spolek Lipenska/Pavel Pechoušek

Štítky výstava, stavebnice, rekord, Lipno nad Vltavou, Lego, Škola čar a kouzel v Bradavicích, magie, Vodní nádrž Lipno, Guinnessova kniha rekordů, Harry Potter, kniha, Michal Šnobr, Česko, Jan Kaplický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava za desítky milionů láká na Lipno milovníky lega. Model Bradavic usiluje o zápis v knize rekordů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.