Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zoo na jihu Čech mají letos zatím vyšší návštěvnost než loni

Zoologické zahrady na jihu Čech mají letos vyšší návštěvnost než v loňském roce. Někde dokonce srovnatelnou s dobou před koronavirem. Letní sezona představuje podle ředitelů zoo výhodu zejména v tom, že zajistí finanční jistotu při případném dalším uzavření. Ztráty z loňského roku ale letošek nedorovná.

Stěžejními měsíci návštěvnosti jsou pro zoologické zahrady červenec a srpen. Jen v červnu si zvířata v zoo Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku přišlo prohlédnout přes 27 tisíc návštěvníků, což je o 4000 více než loni. První prázdninový měsíc byl srovnatelný s lety před vypuknutím pandemie. Podle ředitele Vladimíra Pokorného jsou čísla dána především tím, že se kvůli vládním opatřením v roce 2020 zoologická zahrada otevřela až na začátku května, skoro o měsíc později než letos. Loňská návštěvnost byla také negativně ovlivněna vládním opatřením, zejména nakupováním vstupenek pouze v on-line režimu. „Ne každý si tu vstupenku dokázal koupit, proto spousta lidí nepřišla,“ řekl Pokorný.

V loňském roce táborskou zoologickou zahradu navštívilo 80 tisíc lidí, letošní návštěvnost je v meziročním srovnání zatím přibližně o 50 procent vyšší. „Důvod je ten, že mnohem větší množství lidí je na dovolené v České republice a hledají atraktivní místa pro trávení volného času,“ míní ředitel ZOO Tábor Evžen Korec. V ZOO Dvorec u Borovan na Českobudějovicku zatím statistiky návštěvnosti z letošního roku nemají. I přesto je podle ředitele Viktora Ambrože nárůst počtu turistů znatelný. „Pociťujeme, že se návštěvnost lehce zvedla, ale záleží na počasí. Ve chvíli, kdy je více než 30 stupňů, tak už tu odpoledne nikdo není, protože všichni utečou k vodě,“ řekl Ambrož. Situace je ale i tam lepší než v loňském roce, kde měli kvůli pandemii otevřeno jen v letní sezoně.

Ačkoliv se lidé do zoologických zahrad vracejí, provozovatelům peníze chybí. Ve dvorecké zahradě jsou výdaje na provoz 16 tisíc korun na den. Ředitel Ambrož doufá, že příjmy z letní návštěvnosti pokryjí případné další uzavření. Vývoj pandemie má vliv na krátkodobou i střednědobou koncepci rozvoje. „Když máte peníze sotva na režii zahrady, těžko můžete plánovat nějakou stavbu nebo rekonstrukci,“ míní ředitel. Nejistotu ohledně vývoje situace a dalších omezení vnímá i Korec. Dodal, že v loňském roce přišli o 1,5 milionu korun jen na vstupném a prodělečné byly i první tři měsíce letošního roku. „To jsou ztráty, které jsou nevratné,“ popisuje ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Hluboká nad Vltavou

Štítky ČR, příroda, zoo, Jihočeský, Česko, zoologická zahrada, pandemie, okres České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Evžen Korec, ZOO Dvorec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo na jihu Čech mají letos zatím vyšší návštěvnost než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.