Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ČEZ oznámil zvýšení výkonu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín

Přesně o čtyři elektrické megawatty (MWe) zvýšili technici v Jaderné elektrárně Temelín výkon prvního bloku. Vyšší výkon umožňují nové separátory, které ČEZ na prvním temelínském bloku vyměnil během odstávky skončené v závěru května. Nový výkon v těchto dnech potvrdilo takzvané garanční měření. Novou informaci už ČEZ zavedl i do burzovního systému Remit. Stejnou úpravou prošel loni už druhý blok. Nově je tak dosažitelný výkon temelínské elektrárny dvakrát 1086 MWe.

Ročně ušetřit až 20 tisíc tun CO2. I takové jsou přínosy nového výkonu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín. „Vyšší výkon nám umožní nahradit část výroby v uhelných elektrárnách. Je to v souladu s naší novou vizí Čistá energie zítřka, kdy uhelnou energetiku postupně nahradíme obnovitelnými zdroji a vyšším výkonem jaderných elektráren,“ zdůraznil Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva ČEZ.

Aktuálně ČEZ v jaderných elektrárnách ročně vyrábí přes 30 TWh. V následujících letech chce jejich bezemisní výrobu zvýšit o další dvě terawatthodiny a směřovat k šedesátileté životnosti.

Vyšší výkon při stejné spotřebě paliva

Vyšší výkon temelínského prvního bloku také znamená, že za hodinu je první blok schopen vyrobit o 4 MW více, tedy víc, než spotřebuje průměrná česká domácnost za celý rok. Z ročního pohledu je tak blok schopen bezemisní elektřinou pokrýt spotřebu většího českého města. „Navýšení výkonu je výsledkem lepší účinnosti v nejaderné části elektrárny, kterou přinesly nové separátory. Výkon reaktoru zůstává stejný a nezvyšuje se ani spotřeba paliva,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Nové separátory totiž umožňují lépe využít páru v nejaderné části elektrárny. Díky tomu pak může generátor dosáhnout vyšší výkon, aniž by se zvyšoval výkon reaktoru.

Aktuálně je v provozu pět českých jaderných bloků. V Dukovanech jsou v provozu všechny čtyři bloky, v Temelíně z důvodu výměny paliva pokračuje plánovaná odstávka druhého bloku.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky ČEZ, Temelín, elektrárna, výkon, první blok, Jaderná elektrárna Temelín, palivo, Daniel Beneš, Jan Kruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ oznámil zvýšení výkonu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.