Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

U Podolska na orlické přehradě stále platí zákaz koupání

Kvalita vody v téměř všech sledovaných lokalitách v Jihočeském kraji se v posledních dnech zhoršila. U Podolska na orlické nádrži už druhý týden platí zákaz koupání. Nejlepší voda je momentálně na plážích u lipenské přehrady. Vyplývá to z aktuálních výsledků rozborů od jihočeských hygieniků.

„Voda (na Podolsku) je nebezpečná ke koupání. Podle aktuálního rozboru neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde překročeny limitní hodnoty III. stupně pro sinice, chlorofyl-a a pro vodní květ, je zde snížená průhlednost. Hrozí akutní poškození zdraví. Proto jsme tu 29. července vyhlásili dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, a tento zákaz platí do odvolání,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Voda nevhodná ke koupání je na jiném místě orlické přehrady na Radavě a také na Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku. Zhoršenou jakost má pak voda v rybníku Hejtman rovněž na Jindřichohradecku a také v Lipně nad Vltavou. U jiné lipenské pláže u Horní Plané a Černé v Pošumaví je pak voda vhodná ke koupání, ale má mírně zhoršené vlastnosti. „Podle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a," uvedli hygienici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský, koupání, Podolsko, Vodní nádrž Orlík, Jihočeský kraj, Vodní nádrž Lipno, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, Podolsk, Lipno nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska na orlické přehradě stále platí zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.